Bitcoin stijgt boven de 18.000 dollar tijdens een opeenvolgende reeks van 8 groene dagen

De Bitcoin-koers noteert momenteel zijn achtste opeenvolgende positieve dag en begint het jaar 2023 met een goede start. Voor het eerst sinds medio december heeft de koers de grens van 18.000 dollar overschreden. Bovendien is dit de eerste keer sinds juli 2021 dat Bitcoin erin slaagt om een reeks van acht opeenvolgende groene dagen te behalen.

Bijna 8 procent winst in 7 dagen

Het positieve verloop van Bitcoin in 2023 wordt duidelijk wanneer we wat verder uitzoomen. In de afgelopen zeven dagen heeft het project namelijk een groei van 7,84 procent doorgemaakt. In de afgelopen 24 uur is er een stijging van 3,96 procent geregistreerd. Bitcoin presteert sterk en het zou gunstig zijn voor de markt als deze trend zich voortzet. Lex Moskovski meldt dat tijdens deze opwaartse beweging bijna 100 miljoen dollar aan shortposities verloren zijn gegaan.

Shortposities worden flink geraakt. $86 miljoen in de laatste 4 uur. pic.twitter.com/hNPwn4C53M— Lex Moskovski (@mskvsk) 11 januari 2023

In 2022 daalde de Bitcoin-koers bijna 65 procent en werd de markt getroffen door diverse ineenstortingen en faillissementen in de sector. Denk aan het Terra-protocol dat in mei 2022 ten onder ging, en het FTX-drama afgelopen november. Nu lijkt de markt zich hiervan te herstellen en krabbelt Bitcoin langzaam op. Deze opleving kan mede worden toegeschreven aan het relatief positieve nieuws vanuit FTX.

Ja, mijn indruk is dat dit altijd het beste herstelscenario is geweest voor klanten. Ik denk dat het zeer goed mogelijk is dat zij grotendeels worden gecompenseerd; ik denk dat we mogelijk een paar weken verwijderd waren van dat punt in november. (VS is solvabel, zou iedereen volledig moeten vergoeden.)— SBF (@SBF_FTX) 12 januari 2023

Er is namelijk al ruim 5 miljard dollar aan kapitaal opgehaald. Met dat geld kan tenminste een aanzienlijk deel van de gebruikers worden vergoed. Dit was iets wat nauwelijks werd verwacht nadat alle problemen met het handelsplatform aan het licht kwamen. Een andere factor die momenteel een rol kan spelen, is de Amerikaanse inflatie.

Amerikaanse inflatie

Vandaag worden er nieuwe Amerikaanse inflatiecijfers gepresenteerd. We krijgen zowel de consumentenprijsindex (CPI) als de kerninflatie (CPI minus voedsel- en energieprijzen). Je hebt ongetwijfeld gemerkt dat de inflatie in 2022 de centrale banken heeft aangezet om de rente te verhogen. Deze hogere rente heeft aanzienlijk bijgedragen aan de volatiliteit van risicoactiva zoals Bitcoin, evenals aandelen gedurende het afgelopen handelsjaar.

De verwachting is dat de inflatie deze maand aanzienlijk lager zal uitvallen dan vorige maand. Waar we vorige maand te maken hadden met een Amerikaanse CPI van 7,1 procent, wordt nu een inflatie van 6,5 procent verwacht. Dit ligt nog steeds veel hoger dan de streefwaarde van 2 procent die centrale banken hanteren, maar komt geleidelijk dichterbij. De renteverhogingen lijken eindelijk effect te sorteren op dit gebied.

Paula

Paula onderzoekt met kritisch oog de markt van de automatische crypto trading platformen en schrijft algemene artikels over de wereld van de cryptovaluta.