Bitcoin stijgt na toespraak van Fed-voorzitter Jerome Powell

Gisteren was het weer de beurt aan Jerome Powell, de voorzitter van de Federal Reserve, om te praten over de strategie van de centrale bank. Zijn woorden hadden geen positieve impact op de markt, aangezien hij herhaalde dat hij van plan is om de inflatie terug te brengen tot 2 procent. Desondanks steeg de waarde van Bitcoin na Powell’s woorden.

Wat is er gebeurd?

Het lijkt erop dat de markt inmiddels gewend is geraakt aan de uitspraken van de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank. Iedereen kent het standaardverhaal van de Federal Reserve al. Ze zullen pas stoppen wanneer de inflatie weer op 2 procent is, en het is gevaarlijk om te snel van koers te veranderen. Ook de werkloosheid is op het laagste punt sinds 1974.

Het enige dat mogelijk een negatieve invloed op de markt had kunnen hebben, was als Powell had gesproken over een mogelijke renteverhoging van 0,75 procent. Maar hij vermeed deze woorden, waardoor de markt zijn toespraak als positief beoordeelde. Direct daarna stegen de koersen aanzienlijk.

Bitcoin heeft momenteel een stijging van 1,21 procent in de afgelopen 24 uur en wordt verhandeld rond de 17.100 dollar. Ethereum had ook een redelijke dag met een stijging van 0,71 procent en een waarde van 1.280 dollar. De rest van de cryptomarkt reageerde nauwelijks tot niet op de toespraak van Powell.

De plannen van de Federal Reserve

Na Powell’s toespraak van gisteren lijkt een renteverhoging van 0,50 procent op 14 december vrijwel zeker. Dit is opvallend, omdat de Federal Reserve de afgelopen vergaderingen steeds had gekozen voor een verhoging van 0,75 procent. Hiermee wordt het tempo van de renteverhogingen verlaagd, zelfs nu de inflatie afgelopen maand op 7,7 procent lag.

In theorie zou de rente naar dat niveau verhoogd moeten worden om de inflatie zo snel mogelijk onder controle te krijgen. Het feit dat de Federal Reserve hiervoor niet kiest, zegt veel over hoe zij op dit moment de gezondheid van de economie inschatten.

Op papier staat de Amerikaanse economie er gunstig voor, dankzij de historisch lage werkloosheid en een bruto binnenlands product (BBP) dat naar verwachting met 2,9 procent zal groeien in het derde kwartaal.

Paula

Paula onderzoekt met kritisch oog de markt van de automatische crypto trading platformen en schrijft algemene artikels over de wereld van de cryptovaluta.