Bitcoin stijgt naar 30.000 dollar, begint mogelijk nieuwe opwaartse trend?

Deze week bereikte Bitcoin voor het eerst sinds juni 2022 een waarde van 30.000 dollar. De vraag is of de bekende cryptocurrency dit positieve momentum kan behouden en aan een nieuwe periode van stijgingen kan beginnen. Tot nu toe heeft Bitcoin in 2023 al een winst van 82 procent behaald, maar er zijn meer factoren nodig om te kunnen spreken van een echte opwaartse trend.

Focus op inflatie in de schijnwerpers

Later vandaag krijgen we waarschijnlijk meer inzicht in de rest van 2023, omdat we de nieuwste inflatiecijfers uit de Verenigde Staten zullen ontvangen. Verwacht wordt dat de kerninflatie (CPI zonder voedsel- en energieprijzen) zal uitkomen op 5,6 procent. Dit betekent dat de kerninflatie in maart 2023 met 0,1 procent is gestegen ten opzichte van februari 2023.

Dit zou de Federal Reserve hoogstwaarschijnlijk aansporen om de rente opnieuw te verhogen tijdens hun vergadering op 3 mei 2023. Ondanks de hoop op een pauze in het verhogen van de rente, zou deze inflatiedata roet in het eten kunnen gooien.

Bovendien ligt de werkloosheid in de Verenigde Staten momenteel op historisch lage 3,5 procent. Dit zorgt ervoor dat de Federal Reserve zich op dit moment geen grote zorgen maakt over een mogelijke recessie, ook al lijkt deze mogelijkheid zich steeds duidelijker af te tekenen in de economische gegevens.

Recessie onvermijdelijk?

Sterker nog, het lijkt erop dat de Federal Reserve hoopt dat de werkloosheid in de Verenigde Staten zal toenemen, aangezien voorspeld wordt dat deze aan het einde van 2023 zal stijgen tot 4,5 procent. Dit zou momenteel wellicht de enige manier kunnen zijn om de kerninflatie weer terug te brengen naar het streefdoel van 2,0 procent.

Hierdoor lijken we op weg te zijn naar een mogelijke recessie, waarin de rente bovendien relatief hoog zal blijven, gezien de huidige focus van de Federal Reserve op het aanpakken van inflatie. Hierdoor is het lastig om te voorspellen dat Bitcoin een succesvol vervolg van 2023 tegemoet gaat.

Persoonlijk ben ik momenteel terughoudend om te spreken van een nieuwe periode van stijgingen en ben ik voorzichtig met het investeren van nieuw kapitaal, ondanks de wekelijkse koersstijgingen. Hoewel het positief kan uitpakken, lijkt het geheel nog niet erg stabiel. Toch zijn er altijd economische onzekerheden die instabiliteit kunnen veroorzaken.

Paula

Paula onderzoekt met kritisch oog de markt van de automatische crypto trading platformen en schrijft algemene artikels over de wereld van de cryptovaluta.