Bitcoin stijgt weer boven $18.000 na de ondergang van FTX

De waarde van Bitcoin is voor het eerst sinds de ineenstorting van de crypto-beurs FTX teruggeklommen boven de 18 duizend dollar. Op dit moment schommelt de prijs van BTC rond de $18.135, wat betekent dat de waarde in de afgelopen 24 uur met 3,3 procent is toegenomen.

Als we een bredere blik werpen, zien we dat Bitcoin gedurende de hele week al een sterk herstel laat zien. In de afgelopen 7 dagen is de waarde namelijk met meer dan 9 procent gestegen.

Een jaar vol turbulentie

FTX, voorheen een van de grootste crypto-beurzen ter wereld, ging vorige maand failliet en sleurde prominente crypto-bedrijven zoals BlockFi mee in haar val. Dit had ernstige gevolgen voor de cryptomarkt en leidde tot een neergang van alle crypto-koersen.

Na het nieuws van deze ineenstorting hebben investeerders zich gehaast om van volatiele activa af te komen, wat dit jaar nog meer onrust veroorzaakte in een toch al zeer volatiele markt.

Als gevolg van dit alles bereikte Bitcoin een dieptepunt van twee jaar na het FTX-nieuws, en de markt herstelde zich langzaam naarmate de impact zich verspreidde naar bedrijven zoals Genesis, een crypto-kredietverstrekker in handen van de crypto-reus Digital Currency Group.

Hoewel de cryptomarkt deze week een herstel laat zien, heeft Bitcoin nog steeds te lijden onder de meedogenloze berenmarkt van dit jaar. De waarde van BTC ligt namelijk 73 procent lager dan in november 2021, toen het een all-time high van 69 duizend dollar bereikte.

Niet alleen de ondergang van FTX heeft schade toegebracht aan de crypto-markt

Niet alleen de ineenstorting van de crypto-beurs FTX heeft geleid tot dalingen in de crypto-koersen. Ook de aanzienlijke wereldwijde inflatie heeft zowel de aandelenmarkt als de cryptomarkt hard geraakt. Dit resulteerde namelijk in het verhogen van de rentetarieven door zowel de Federal Reserve als de Europese Centrale Bank. Dit is slecht nieuws voor risicovolle activa.

Desalniettemin, nu de inflatie in de Verenigde Staten lijkt af te nemen, zijn er positievere vooruitzichten voor zowel de crypto- als de aandelenmarkten. Analisten verwachten namelijk dat de Federal Reserve geleidelijk aan de renteverhogingen zal verminderen, wat mogelijk kan leiden tot aanzienlijke stijgingen in de waarde van cryptovaluta.

Paula

Paula onderzoekt met kritisch oog de markt van de automatische crypto trading platformen en schrijft algemene artikels over de wereld van de cryptovaluta.