Bitcoin verlaat voor het eerst in negen maanden de ‘angstzone’

De Bitcoin Angst en Gier Index heeft na negen maanden weer een score bereikt die aangeeft dat de index niet langer in de angstzone valt. Met een huidige score van 52 bevonden we ons gisteren voor het eerst in meer dan drie kwartalen weer op neutraal terrein. Dit betekent niet dat er meteen een nieuwe bullmarkt begint, maar het gaat in ieder geval de positieve kant op.

Hoogste niveau sinds 5 april

In de afgelopen zeven dagen steeg Bitcoin met 24 procent, en dit had natuurlijk invloed op de Angst en Gier Index. Deze index meet het sentiment in de markt. In juni 2022 bereikte de index een dieptepunt van enkele jaren met 9 punten. Sindsdien bewoog het continu tussen de 20 en 30, wat duidt op extreme angst.

De index maakt gebruik van diverse bronnen om een score te genereren. Hieronder vallen volatiliteit, marktmomentum, volume, sociale media, Google Trends-gegevens en andere factoren. Al deze informatie leidt tot een cijfer van 0 tot 100, dat het marktsentiment aangeeft. Opmerkelijk is dat Bitcoin vaak pieken en dalen bereikt op de uitersten van de index. Naar mate de index naar 100 gaat, is de kans groter dat we ons op een piek bevinden, en omgekeerd.

Indrukwekkende reeks

Ondertussen beleeft Bitcoin zijn langste positieve periode in de geschiedenis. Tot nu toe heeft het een groene reeks van 12 opeenvolgende dagen doorgemaakt. Sinds het begin van het jaar is Bitcoin met 28 procent gestegen, waarmee de verliezen als gevolg van het FTX-schandaal volledig zijn goedgemaakt. Verscheidene technische indicatoren geven aan dat de opwaartse trend van Bitcoin langzaam ten einde komt. Zo bereikte bijvoorbeeld de RSI (relatieve sterkte index) het hoogste niveau in vier jaar op de dagelijkse tijdsframes.

Hoogste RSI-niveaus op de dagelijkse $BTC-grafiek in 4 jaar. Bij elk van de vorige 3 aanrakingen van het niveau 90 was de reactie als volgt: Aanraking 1: BTC ging nog eens +18% hoger voordat het met -12% corrigeerde; Aanraking 2: BTC ging nog eens +16% hoger voordat het met -21% corrigeerde; Aanraking 3: Geen BTC-winst en een correctie van -31% pic.twitter.com/swQSLqATIi— Cold Blooded Shillver (@ColdBloodShill) 15 januari 2023

Een hoge RSI kan betekenen dat een activum overgekocht is en dat er wellicht een correctie aankomt. Zo’n correctie moet onvermijdelijk op een gegeven moment plaatsvinden, aangezien een activum niet continu in een rechte lijn omhoog kan blijven gaan. Maak je dus geen zorgen als je momenteel aan de zijlijn staat en het gevoel hebt dat je iets misloopt. Juist op deze momenten neem je vaak verkeerde beslissingen. Laat je nooit door emoties beheersen.

Paula

Paula onderzoekt met kritisch oog de markt van de automatische crypto trading platformen en schrijft algemene artikels over de wereld van de cryptovaluta.