Bitcoin versus goud: Welke is een betere investering?

In 2009 introduceerde Satoshi Nakamoto Bitcoin als een reactie op het falende traditionele financiële systeem. Nu, meer dan 14 jaar later, heeft Bitcoin zijn positie versterkt in het wereldwijde financiële toneel. Wat Bitcoin aantrekkelijk maakt voor investeerders, is de absolute schaarste van 21 miljoen eenheden, wat het de bijnaam “digitaal goud” heeft opgeleverd.

Maar wat zijn de verschillen tussen deze twee activa en waar zou je op dit moment het beste je geld in kunnen steken?

De voordelen van Bitcoin

Er zijn tal van voordelen die Bitcoin ten opzichte van goud heeft. Een cruciaal voordeel is de absolute schaarste van 21 miljoen eenheden. Momenteel kent Bitcoin een jaarlijkse inflatie van 1,76 procent, maar uiteindelijk zal dit naar nul dalen.

In tegenstelling tot Bitcoin heeft goud echter een jaarlijkse inflatie van ongeveer 1 tot 2 procent. Hierdoor is goud minder geschikt als middel om waarde op lange termijn op te slaan. Door de eeuwen heen zal je geleidelijk een klein percentage van de waarde verliezen, zolang goud blijft worden gevonden.

Bovendien is Bitcoin efficiënter wat betreft transportkosten. Binnen 10 minuten kan een Bitcoin-transactie de hele wereld overbruggen, vaak met kosten van slechts 1 dollar of minder. Een vergelijkbaar resultaat bereiken met goud is vrijwel onmogelijk.

Opslagkosten voor Bitcoin zijn ook aanzienlijk lager dan die voor goud. Goed beheer van Bitcoin-opslag kan je slechts 100 tot 200 euro kosten. Aan de andere kant is goud veel duurder om op te slaan vanwege de fysieke aanwezigheid ervan.

Tot slot is het verifiëren van de echtheid van Bitcoin veel goedkoper dan bij goud. Het draaien van de Bitcoin-blockchain is voldoende voor verificatie. Bij goud gaat dit soms zelfs op het hoogste niveau mis, wat aanzienlijke kosten met zich meebrengt.

De nadelen van Bitcoin

Desalniettemin zijn er ook nadelen verbonden aan Bitcoin in vergelijking met goud. Bitcoin bestaat niet fysiek en heeft geen praktische toepassingen. Aan de andere kant heeft goud industriële en sierlijke toepassingen. Dit zorgt voor een intrinsieke waarde voor goud, die niet gegarandeerd is voor Bitcoin.

Verder heeft goud een lange geschiedenis als betrouwbaar middel om waarde op te slaan, terwijl Bitcoin nog geen lange geschiedenis heeft opgebouwd. Centrale banken wereldwijd blijven goud opslaan en kopen als reserve voor hun valuta.

Al met al kunnen we stellen dat Bitcoin op veel vlakken een efficiëntere bewaarplaats van waarde is dan goud, maar er zijn ook enkele nadelen. De uiteindelijke keuze ligt bij de investeerder, waarbij je natuurlijk ook kunt overwegen beide activa in je portefeuille op te nemen – iets wat ik persoonlijk ook doe.

Paula

Paula onderzoekt met kritisch oog de markt van de automatische crypto trading platformen en schrijft algemene artikels over de wereld van de cryptovaluta.