Bitcoin vertoont voor het eerst sinds 2020 minder schommelingen dan de aandelenmarkt

De mate van volatiliteit van Bitcoin, gemeten aan de hand van de dagelijkse prijsveranderingen, is voor het eerst in twee jaar lager dan zowel de Nasdaq als de S&P 500. Deze bevindingen zijn recentelijk gepubliceerd door cryptogegevensleverancier Kaiko.

Minder schommelingen in Bitcoin

De koers van Bitcoin is de afgelopen drie weken opmerkelijk stabieler geweest dan normaal gesproken het geval is. Opvallend is dat de prijs van BTC momenteel zelfs minder volatiel is dan die van wereldwijde aandelenmarkten.

De verhoogde inflatiecijfers van de Amerikaanse economie hebben ervoor gezorgd dat velen verwachten dat de Federal Reserve (de centrale bank van de Verenigde Staten) hun reeks renteverhogingen voorlopig nog niet zal afronden. De Fed heeft dit jaar al driemaal de rente verhoogd met 0,75%, waarvan de eerste verhoging de steilste was sinds 1994. Dit is op zich geen positief nieuws voor de financiële markten, maar desondanks blijft de positie van BTC relatief sterk.

Het is voor het eerst sinds oktober 2020 dat Bitcoin minder volatiel is dan de Nasdaq. Ook is dit de eerste keer sinds augustus 2020 dat de grootste cryptocurrency ter wereld stabieler is dan de S&P 500.

Toenemende aandelenmarktvolatiliteit

Clara Medalie, onderzoeksdirecteur bij Kaiko, meldde dat “de volatiliteit van BTC sinds begin juli is afgenomen”. Dit was rond dezelfde tijd dat de sector de gevolgen begon te zien van de liquiditeitscrisis die ontstond na de instorting van Terra.

De handelsvolumes van cryptocurrencies blijven stabiel ondanks de verminderde volatiliteit, wat suggereert dat de handelsactiviteit constant blijft.

Aan de andere kant neemt de volatiliteit op de aandelenmarkt toe als gevolg van verschillende factoren, waaronder hoge rentetarieven, een stijgende dollar, voortdurende inflatie, de energiecrisis en geopolitieke spanningen – aldus Medalie.

Medalie voegde ook toe dat ondanks de huidige waarde van $19.000 Bitcoin lijkt te fungeren als een buffer tegen macro-economische onzekerheden. “De verschillen in marktactiviteit tussen de twee soorten activa suggereren dat cryptocurrencies beter bestand zijn tegen recente macro-economische gebeurtenissen die volatiliteit veroorzaken.”

Hoewel voorstanders van crypto liever een andere situatie zien, vertoont Bitcoin soms een nauwe correlatie met aandelen. Het is immers ontworpen als een alternatieve investering voor traditionele financiële instrumenten.

Deze herfst begint Bitcoin zich los te maken van de aandelenmarkt. De vraag is echter: zal dit zo blijven?

Paula

Paula onderzoekt met kritisch oog de markt van de automatische crypto trading platformen en schrijft algemene artikels over de wereld van de cryptovaluta.