Bitcoin wacht rustig af – Nieuwe toespraak van de Federal Reserve vandaag

Zowel Bitcoin als de bredere markt bevinden zich momenteel in een zijwaartse beweging terwijl ze in spanning afwachten op de nieuwe toespraak van Jerome Powell, de voorzitter van de Federal Reserve, die vandaag zal plaatsvinden. Zowel Bitcoin als Ethereum bevinden zich momenteel iets in het negatieve territorium qua prijs, maar ze lijken zich rond deze niveaus vrij stabiel te handhaven.

Alle aandacht gericht op de Federal Reserve

Er staat vandaag een nieuwe toespraak van Powell op de agenda en de verwachting is dat hij meer duidelijkheid zal verschaffen. Kort na zijn persconferentie na de vorige renteverhoging van de Federal Reserve, stegen de prijzen aanzienlijk, omdat hij sprak over “disinflatie” en zelfs het woord “overwinning” gebruikte.

Voor de markt was dit een teken dat het einde van de reeks renteverhogingen naderbij komt. Het is mogelijk dat Powell hier vandaag op terugkomt. In zijn persconferentie sprak hij ook over “meerdere renteverhogingen” die noodzakelijk zijn om de inflatie definitief onder controle te krijgen.

Het is misschien zo dat hij vandaag zal aangeven dat de markt wellicht te optimistisch is over het renteverloop in 2023. Terwijl de markt voor de tweede helft van 2023 voorzichtig lagere rentetarieven inprijsde, wordt verwacht dat Powell dit idee vandaag zal weerleggen. Maar dit blijft momenteel speculatie, dus laten we geduldig wachten op zijn toespraak.

Sterke Amerikaanse economie

De Federal Reserve hoopt dat de werkloosheid enigszins zal afnemen als gevolg van hun renteverhogingen. Dit lijkt wellicht tegenstrijdig, maar een hogere werkloosheid betekent dat mensen minder te besteden hebben en dat de druk op de inflatie afneemt. Op dit moment is de werkloosheid met 3,4 procent echter op het laagste niveau sinds 1969, wat een recessie onwaarschijnlijk maakt.

Hierdoor lijkt de kans klein dat de Federal Reserve dit jaar de rente nog verlaagt. Waarom zouden ze immers de rente verlagen als de economie zelfs onder deze omstandigheden goed blijft presteren? Pas als de werkloosheid aanzienlijk stijgt of andere ontwikkelingen zich voordoen, zal de Federal Reserve overwegen om de rente te verlagen. Voor nu lijkt dat nog niet aan de orde te zijn.

Paula

Paula onderzoekt met kritisch oog de markt van de automatische crypto trading platformen en schrijft algemene artikels over de wereld van de cryptovaluta.