Bitcoin zou het financiële systeem van Afrika ter waarde van $86 miljard kunnen transformeren

In tegenstelling tot zijn voornamelijk gebruik als opslagmiddel in de westerse wereld, lijkt Bitcoin in Afrika langzaam terrein te winnen via het Lightning Network, een extra laag voor snelle Bitcoin-transacties. Er zijn suggesties dat Bitcoin, dankzij deze technologie, het traditionele betalingssysteem in Afrika kan hervormen.

Een mogelijke oplossing voor financiële inclusie

Het is moeilijk voor westerlingen om zich voor te stellen, maar een aanzienlijk deel van de Afrikaanse bevolking heeft nog steeds geen bankrekening. Bitcoin zou theoretisch een oplossing kunnen bieden, vooral omdat nationale valuta in Afrika vaak te maken hebben met aanzienlijke inflatie, en internationale geldoverboekingen zeer kostbaar zijn.

Veel Afrikaanse landen zijn afhankelijk van internationale geldoverboekingen, die een groot deel van hun bruto binnenlands product vertegenwoordigen. Dit omvat voornamelijk financiële steun van familieleden in westerse landen, die een deel van hun salaris naar Afrika sturen.

Deze transacties zijn kostbaar, en hier kan Bitcoin, met name via het Lightning Network, aanzienlijke waarde toevoegen. Dankzij het praktisch gratis karakter van Lightning-transacties kunnen de kosten van dergelijke transacties jaarlijks met 3 tot 5 procent verminderd worden.

Praktische toepassingen en voordelen

“Of de Bitcoin-prijs nu stijgt of daalt, het blijft voor mij nuttig omdat ik Bitcoin kan gebruiken om snel geld naar de andere kant van de wereld te sturen”, merkt Mike Brock van Block’s TBD op. “Ik kan dollars omwisselen voor Bitcoin en die Bitcoin vervolgens omzetten in Braziliaanse real”, voegt Brock eraan toe.

Gebreken in het huidige systeem

Het Afrikaanse banksysteem kampt met een belangrijk probleem: ongeveer 80 procent van de internationale transacties wordt buiten het continent verwerkt, vaak in landen zoals Amerika of Europa. Dit resulteert in hogere kosten, langere verwerkingstijden en betekent dat een deel van het geld in het Westen blijft.

“Het hele banksysteem in Afrika is defect. Er bestaan ongeveer tweeduizend betalingssystemen en slechts 2 procent kan met elkaar communiceren. Dit aantal blijft groeien. Het wordt niet beter, maar juist slechter”, aldus Ray Youssef van Paxful.

Bitcoin’s potentieel als hervormer

Bitcoin heeft het potentieel om veel tussenpersonen uit de financiële keten te verwijderen en Afrikanen in staat te stellen directe digitale betalingen naar elkaar te sturen. “We bewegen naar een model waarin we betalingen kunnen verrichten zonder schuldbekentenissen, kredieten, beloften of fiatgeld”, benadrukt Alex Gladstein van de Human Rights Foundation.

“Het is als het direct verzenden van een stukje goud of een biljet van $20 naar een andere locatie”, voegt hij eraan toe. “Als je toegang hebt tot internet, kun je Bitcoin gebruiken, en de overheid heeft daar geen controle over”, concludeert Brock.

Paula

Paula onderzoekt met kritisch oog de markt van de automatische crypto trading platformen en schrijft algemene artikels over de wereld van de cryptovaluta.