Bitcoin’s hash-snelheid stijgt onopgemerkt

Ondanks de uitdagingen van Bitcoin (BTC) om de $30.000-grens te bereiken en vast te houden, worden er achter de schermen nieuwe mijlpalen bereikt.

Nieuwe Records voor Moeilijkheidsgraad en Hash-snelheid

Recente gegevens laten zien dat de kernaspecten van het Bitcoin-netwerk, zoals de moeilijkheidsgraad en de hash-snelheid, deze week nieuwe hoogtepunten zullen bereiken.

In 2023 gaat het herstel van Bitcoin niet alleen over de prijsbewegingen van BTC; ook de miners zien aanzienlijke vooruitgang. Alleen al in het eerste kwartaal steeg BTC/USD met 70%, wat enige verlichting bracht voor miners die tijdens de bearmarkt bijna geen winstmarges hadden.

De verbeteringen voor deze cryptominers komen tot uiting in de strijd om block rewards, die de afgelopen 2 maanden recordhoogtes heeft bereikt. Ook deze week zal daar geen uitzondering op zijn. Volgens BTC.com-gegevens zal de moeilijkheidsgraad op 20 april met ongeveer 2,1% stijgen tot 48,91 biljoen, een indrukwekkend aantal dat maar liefst 13 biljoen hoger is dan aan het begin van het jaar.

Schijnbaar misleidende schattingen

Gisteren (18 april) bereikte de hash-snelheid van het Bitcoin-netwerk een nieuw record van 418 exahashes per seconde (EH/s), volgens ruwe gegevens van MiningPoolStats. Hoewel de schattingen van de hash-snelheid niet exact zijn en enigszins verwarrend kunnen zijn, houden sommige experts de metriek nauwlettend in de gaten, omdat die vaak wordt gebruikt om conclusies te trekken over de kracht van de BTC-prijs.

Een belangrijk aandachtspunt is Rusland, dat naar verluidt zijn mining-activiteiten heeft opgeschaald om in 2023 de op één na grootste miner ter wereld te worden. Dit heeft bij sommigen de vrees gewekt dat regeringen met een groot aandeel in de hash-snelheid druk zouden kunnen uitoefenen op miners om transacties te censureren. Anderen geloven echter dat het werkelijke “gevaar” is dat de hash-snelheid wordt gebruikt om Bitcoin te verdienen.

“Tegenstanders die hypothetisch de hash-snelheid willen gebruiken om #btc-transacties te censureren, leiden af van tegenstanders die daadwerkelijk de hash-snelheid gebruiken om #btc-inkomsten te genereren,” schreef Pierre Rochard, vice-president van onderzoek bij Riot Platforms, onlangs in een reactie op dit onderwerp.

Toename in aantal BTC-verkopen

Een blik op de huidige balansen van miners laat zien dat de BTC-verkopen op een voortschrijdende basis van 30 dagen toenemen.

Op 18 april verminderden miners hun Bitcoin-bezit met 648 BTC in vergelijking met een maand eerder, volgens gegevens van Glassnode. Het is nog onduidelijk of deze trend zal aanhouden.

Paula

Paula onderzoekt met kritisch oog de markt van de automatische crypto trading platformen en schrijft algemene artikels over de wereld van de cryptovaluta.