Bitcoin’s momentum verzwakt door zorgen over solide Amerikaanse economie

Bitcoin schoot op donderdag omhoog naar een prijs van 25.000 dollar, maar slaagde er niet in dat momentum vast te houden. Het verlies van dat opwaartse momentum lijkt vooral te wijten aan positieve economische gegevens uit de Verenigde Staten, die de Federal Reserve (centrale bank) in staat stellen om de rente verder te verhogen.

Meer renteverhogingen in het vooruitzicht

De stijging van Bitcoin die tijdelijk de prijs boven de 25.000 dollar bracht, kwam vooral voort uit het groeiende optimisme over inflatie en economie. Dat optimisme verdween gisteren echter, nadat de Producentenprijsindex (PPI) met 0,7 procent steeg in januari ten opzichte van december. Deze toename in producenteninflatie laat de markt zien dat de Federal Reserve er nog niet in geslaagd is om de inflatie onder controle te krijgen.

James Bullard, president van de Federal Reserve in St. Louis, gaf dinsdag aan voorstander te zijn van een renteverhoging van 0,50 procent in maart. Ook Loretta Mester, president van de Federal Reserve in Cleveland, pleit voor grotere renteverhogingen en staat op dezelfde lijn als Bullard.

Mogelijk gaan we weer van 0,25 procent renteverhoging naar 0,50 procent. Dit was niet ingecalculeerd door de markt, wat resulteerde in aanzienlijke verliezen voor risico-activa. Bitcoin onderging als gevolg van deze nieuwe informatie een daling.

De rest van de markt volgt

Niet alleen Bitcoin ondervond echter een verlies. De hele cryptomarkt kreeg op dezelfde manier klappen. Ethereum bereikte gisteren de 1.700 dollar en staat momenteel weer op 1.655 dollar. Traditionele financiële markten werden ook getroffen door macro-economische gegevens. Zowel de Nasdaq, de S&P 500 als de Dow Jones Industrial Average, de grootste Amerikaanse aandelenindices, daalden met meer dan 1 procent.

Investeerders maken zich vooral zorgen over de sterke arbeidsmarkt, wat erop wijst dat de inflatie niet snel zal verdwijnen. Op dit moment is het moeilijk om een erg positief beeld te schetsen voor de markten, ondanks een sterke start van 2023 tot nu toe. Alle aandacht is nu gericht op de Federal Reserve, die in maart een nieuw rentebesluit neemt voor de Amerikaanse markt.

Paula

Paula onderzoekt met kritisch oog de markt van de automatische crypto trading platformen en schrijft algemene artikels over de wereld van de cryptovaluta.