Bitcoin’s MVRV toont zeer positieve overgang, einde van bear markt mogelijk in zicht?

De blockchain maakt het haalbaar om de activa Bitcoin tot in de kleinste details te onderzoeken. Vandaag zullen we dit concept behandelen aan de hand van de Market Value to Realized Value. Hoewel dat als complex klinkt, betekent het eigenlijk dat je de huidige Bitcoin-koers vergelijkt met de gemiddelde prijs waarvoor alle Bitcoin voor het laatst van eigenaar wisselden.

Stel dat de huidige koers $20.000 is en de gemiddelde aankoopprijs van alle Bitcoin $40.000 is, dan krijgen we een MVRV van 0,50.

Waarom is dit belangrijk?

De onderstaande grafiek suggereert al dat deze gegevens, in ieder geval in het verleden, nuttig zijn gebleken voor het voorspellen van koersdalingspunten. Hier voegen we nog wat complexiteit aan toe door zowel de MVRV van korte termijn bezitters (blauwe lijn) als lange termijn bezitters (rode lijn) te bekijken. We beschouwen mensen als korte termijn bezitters als ze Bitcoin minder dan 155 dagen hebben, en andersom.

Wat je in de grafiek kunt opmerken, is dat Bitcoin in de vorige twee bear markten een dalingspunt bereikte nadat de rode lijn de blauwe lijn omhoog doorkruiste. In dat geval is de kostprijs voor lange termijn bezitters tijdelijk hoger dan die van korte termijn bezitters.

Precies dit scenario doet zich nu voor, wat kan wijzen op het naderen van het einde van de bear markt. Natuurlijk is er geen absolute zekerheid, vooral bij on-chain analyse, maar in het verleden heeft deze indicator zich bewezen als een betrouwbaar instrument.

Hetzelfde patroon in een andere grafiek

De Nederlandse analist Root, te vinden op Twitter onder @therationalroot, constateerde eerder dezelfde ontwikkeling. Hij voorziet geen verdere commentaar, behalve een verwijzing naar eerdere Bitcoin-cycli. Hierin zien we hetzelfde patroon, namelijk dat de bear markt telkens in de laatste fase belandt wanneer deze twee indicatoren elkaar kruisen.

The STH Realized Price just crossed below the Realized Price. Orange lines show where this happened in each cycle. #Bitcoin pic.twitter.com/MR2FwM6cXt— Root 🥕 (@therationalroot) November 4, 2022

Dit is dus een positief teken voor de komende weken tot maanden. Wel moeten we erbij vermelden dat de macro-economische omstandigheden dit jaar de markt sterk beïnvloeden.

De Amerikaanse Federal Reserve heeft met haar rentebeslissingen een grote impact op de markt en de komende weken tot maanden zullen grotendeels van hun besluiten afhangen. Bekijk dergelijke analyses dan ook niet als exacte wetenschap, maar eerder als een hulpmiddel om je strategie voor de komende tijd te bepalen.

Paula

Paula onderzoekt met kritisch oog de markt van de automatische crypto trading platformen en schrijft algemene artikels over de wereld van de cryptovaluta.