Bitcoin halving toegelicht: Wat is dit cryptovaluta event en zal het de prijs de hoogte in jagen?

Voor het eerst in vier jaar en slechts voor de derde keer in zijn elfjarige bestaan, staat Bitcoin op het punt een seismische verschuiving naar zijn technologische fundamenten te ondergaan. De Bitcoin halving zal niet alleen invloed hebben op de manier waarop Bitcoin wordt gecreëerd, maar zal waarschijnlijk ook een veelbetekende impact hebben op de hele cryptovaluta markt.

Het event staat gepland in mei en komt voort uit het unieke digitale ontwerp van Bitcoin. In tegenstelling tot de traditionele cryptovaluta’s staat het aantal Bitcoins dat ooit zal bestaan vast. De wiskundige code die aan de basis ligt van de cryptovaluta’s betekent dat er slechts eenentwintig miljoen Bitcoins geproduceerd kunnen worden en geen andere hoeveelheid kwantitatieve versoepeling dit kunstmatig kan overtreffen.

Tot nu toe zijn er al meer dan achttien miljoen Bitcoins geproduceerd door middel van een proces dat mining wordt genoemd, waarbij nieuwe eenheden van de cryptovaluta’s worden gegenereerd door netwerken van computers die geprogrammeerd zijn om complexe wiskundige puzzels op te lossen. De dreigende Bitcoin halving, staat op het punt dit proces aanzienlijk te bemoeilijken.

Wat bedoelt men met Bitcoin halving?

De Bitcoin halving is eigenlijk het tegenovergestelde van kwantitatieve versoepeling zodanig zelfs dat sommige crypto-liefhebbers het kwantitatieve verharding noemen.

Zoals de naam al aangeeft, wordt de productie van Bitcoin door de Bitcoin halving gehalveerd, zodat de ontginning van de cryptovaluta’s slechts vijftig procent van de opbrengst oplevert.

Het gebeurd eens om de vier jaar wanneer er 210.000 blocks worden gemind en naar verwachting zal dit plaatsvinden op twaalf mei. Deze Bitcoin halving zal de mining beloning doen dalen van 12,5 Bitcoins per block naar slechts 6.25 Bitcoins.

Deze event wordt niet bepaald of geregeld. In plaats daarvan is het gecodeerd in de onderliggende blockchain van Bitcoin, die in 2008 werd gecreëerd door Satoshi Nakamoto.

Het doel van de ontwikkeling van Bitcoin was om de gebreken in het gevestigde financiële systeem, dat had bijgedragen aan de wereldwijde crisis van 2007-2008 te vermijden. Door het aanbod te verminderen, is de Bitcoin halving ontworpen om de gebrek van Bitcoin te garanderen en tegelijkertijd extreme prijsinflatie te voorkomen.

Zal het de prijs van Bitcoin beïnvloeden?

Vorige Bitcoin halvingen hebben geleid tot sterke prijsstijgingen en ernstige marktvolatiliteit voor Bitcoin en andere cryptovaluta’s. Tegenwoordig passen handelaars en miners zich aan de nieuwe productiebeperkingen van de meest waardevolle virtuele cryptovaluta.

In 2012 steeg de waarde van Bitcoin achtig keer omhoog, terwijl de Bitcoin halving in 2016 voorafging aan een stijging van driehonderd procent van de waarde van Bitcoin.

De meest logische verklaring voor deze prijsstijgingen is het economische basisprincipe van vraag en aanbod: als het aanbod plotseling daalt maar de vraag gelijk blijft, zal de prijs onvermijdelijk stijgen. Maar door het gedecentraliseerde en anonieme karakter van Bitcoin is het moeilijk om specifieke winsten of verliezen toe te schrijven aan een specifieke gebeurtenis.

De Bitcoin halving die in mei plaatsvindt komt in het midden van een wereldwijde economische ineenstorting, hoewel het nog niet duidelijk is of instortende markten geld wegdrijven van traditionele activa naar cryptovaluta’s. Analisten beweren dat Bitcoin een safe-haven-activum aan het worden is, vergelijkbaar met goud, men suggereert dat beleggers misschien naar kijken als een alternatieve opslagplaats van waarde.

Er werden onlangs gegevens onthuld door de CEO van ’s werelds grootste cryptovalutabeurzen,  die een piek in de stortingen van $1.200 lieten zien die precies dezelfde grootte als de stimuleringscheque van de Amerikaanse overheid had.

Bitcoin moet nog worden getest door de wereldwijde economische ontwrichting op deze schaal en, het zou wel eens dezelfde kant op kunnen gaan als aandelen of andere activa, aangezien beleggers zich haasten om hun bezittingen in contanten te liquideren. Analisten hebben vertrouwen dat de Bitcoin halving in combinatie met de traditionele marktchaos de crypto crisis boven de recordhoogte van twintigduizend dollar zou kunnen uitstijgen die het in 2017 zag.

Iedereen kijkt uit naar de volgende grote Bitcoin halving. Danny Scott van CoinCorner vertelde dat er een explosief jaar op ons te wachten staat.

Door de huidige wereldwijde crisis als de Bitcoin halving, kunnen we alleen maar verwachten dat de prijs van Bitcoin zal verderzetten in de richting waar alles momenteel naar wijst, naar twintigduizend dollar en hoger.

Paula

Paula onderzoekt met kritisch oog de markt van de automatische crypto trading platformen en schrijft algemene artikels over de wereld van de cryptovaluta.