Bloomberg: Bitcoin kan met 70% dalen bij recessie in de Verenigde Staten

Bitcoin en andere cryptocurrencies hebben uitstekende prestaties geleverd in de eerste maand van 2023, met stijgingen van meer dan 40% in de meeste gevallen. Echter, volgens analisten van Bloomberg zou hier binnenkort verandering in kunnen komen. Op dit moment wordt Bitcoin verhandeld voor $22.789 en heeft het een marktkapitalisatie van $439 miljard.

De Cryptomarkt zou dit jaar een recessie kunnen doormaken

Mike McGlone, de senior macrostrateeg van Bloomberg Intelligence, geeft aan dat de cryptowereld binnenkort mogelijk te maken krijgt met zijn eerste echte recessie. Deze situatie zou kunnen leiden tot prijsdalingen en hogere volatiliteit.

De oorsprong van Bitcoin gaat terug naar de Amerikaanse financiële crisis van 2008. Hoewel Bitcoin werd gecreëerd als alternatief voor het traditionele fiat-systeem, blijft het nog steeds zeer volatiel. Aangezien Bitcoin hoogstwaarschijnlijk dit jaar te maken zal krijgen met zijn eerste grote financiële recessie, is het de vraag hoeveel tegenspoed er nog moet plaatsvinden voordat de opwaartse trend wordt hervat. De cryptomarkt is sterk verbonden met de aandelenmarkt en een recessie zal naar alle waarschijnlijkheid een negatieve invloed hebben op de prijzen.

Mike McGlone vergelijkt Bitcoin met de Nasdaq 100-index om te illustreren wat een recessie voor de cryptomarkt zou kunnen betekenen. Hij baseert zijn vergelijking op het voortschrijdend gemiddelde over 200 weken en de prestaties tijdens voorgaande recessies.

Tijdens de marktcrash van 2022 daalde de Nasdaq met 70% onder het gemiddelde. Op dezelfde manier daalde het tijdens de recessie van 2009 met 40% onder het gemiddelde. Als Bitcoin vergelijkbare patronen vertoont, is het mogelijk dat de prijs onder de $10.000 kan zakken.

Positief scenario

Ondanks de waarschuwingen van Bloomberg zijn sommige technische analisten optimistisch over de vooruitzichten van Bitcoin. Technische grafieken suggereren namelijk een sterk positief scenario, waarbij Bitcoin op het punt staat een ‘golden cross’ te bereiken. Dit gebeurt wanneer het voortschrijdend gemiddelde over 50 dagen het voortschrijdend gemiddelde over 200 dagen overstijgt.

Sean Farrell, hoofd strategie voor digitale activa bij Fundstrat Global Advisors, merkt op:

“In de meeste gevallen hebben ‘golden crosses’ geleid tot gunstige rendementen voor Bitcoin en zijn ze opgetreden op cruciale langetermijnkeerpunten.”

De recente ontwikkelingen met betrekking tot banen in de Verenigde Staten vergroten de kans dat de Federal Reserve in de toekomst agressiever de rente kan verhogen. Het zal interessant zijn om te zien hoe Bitcoin zich in de toekomst zal ontwikkelen.

Paula

Paula onderzoekt met kritisch oog de markt van de automatische crypto trading platformen en schrijft algemene artikels over de wereld van de cryptovaluta.