Brengt de huidige toespraak van Fed-voorzitter Powell vandaag instabiliteit met zich mee?

Het jaar 2022 werd gekenmerkt door aanzienlijke wereldwijde inflatie en de reactie van centrale banken in de vorm van renteverhogingen. Vandaag staat de voorzitter van de belangrijkste wereldwijde centrale bank klaar om zijn beleid opnieuw toe te lichten. We hebben het over Jerome Powell van de Amerikaanse Federal Reserve.

Mogelijk volatiele ontwikkelingen in het verschiet?

Het is zeer wel mogelijk dat Bitcoin en de bredere crypto-markt zich voorbereiden op een dag van grote schommelingen. Alle ogen zijn gericht op de voorzitter van de Federal Reserve, Jerome Powell, die om 16.00 uur Nederlandse tijd het woord zal voeren.

Powell verschijnt vandaag voor de Senate Banking Committee, een halfjaarlijkse verplichting voor de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank. De eerste helft van zijn toespraak is voorbereid, terwijl tijdens de tweede helft het publiek de kans krijgt om vragen te stellen.

Vaak zien we dat in de tweede helft onverwachte vragen worden gesteld, wat soms kan leiden tot volatiliteit op de markt. Het is zeker mogelijk dat we tijdens zijn toespraak meer te weten komen over de plannen van de Federal Reserve voor de komende maanden.

Rentebesluit op 22 maart

Op 22 maart staat er een nieuwe rentebeslissing van de Federal Reserve op de agenda. Op dit moment wordt verwacht dat de rente opnieuw met 0,25 procent zal stijgen naar een bandbreedte van 4,75% – 5,00%. De kans hierop bedraagt momenteel 72,3%.

Er bestaat ook een mogelijkheid van een renteverhoging met 0,50 procent naar 5,00% – 5,25%, maar de markt schat deze kans momenteel op ‘slechts’ 27,7%. Het is echter mogelijk dat de toespraak van Powell van vanmiddag enkele zaken kan veranderen.

In dat opzicht kan dit van invloed zijn op de Bitcoin-koers. Het afgelopen jaar heeft het beleid van de Amerikaanse centrale bank een aanzienlijke invloed gehad op de koersontwikkelingen. Dit zal niet zomaar veranderen.

Paula

Paula onderzoekt met kritisch oog de markt van de automatische crypto trading platformen en schrijft algemene artikels over de wereld van de cryptovaluta.