BRICS-landen vergaren grote hoeveelheden goud om de positie van de Amerikaanse dollar te verzwakken

In recente tijd is er steeds meer sprake van de intentie van de BRICS-alliantie (waaronder China en Rusland) om een strategie uit te voeren om de Amerikaanse dollar als wereldreservemunt te verdringen. Hoewel het een uitdagende taak is, lijkt goud een element van dit plan te zijn. Volgens een nieuw rapport van U.S. Global Investors zijn de BRICS-landen momenteel bezig met het opkopen van enorme hoeveelheden goud.

China in leidende positie

Frank Holmes, de CEO van U.S. Global Investors, geeft aan dat vooral China voorop loopt bij het verwerven van goud. Dit wijst mogelijk op de hypothese dat de mondiale machtsverhoudingen kunnen verschuiven.

Dit zou resulteren in het Westen, met de Verenigde Staten als belangrijke speler aan de ene kant, terwijl aan de andere kant de BRICS-alliantie opereert met China als dominante kracht. Holmes benadrukt dat “voor het eerst in de geschiedenis het BBP van de BRICS-landen groter is dan dat van de G7-landen (Canada, Frankrijk, Duitsland, Italië, Japan, VK en VS)”.

Volgens een rapport van de World Gold Council heeft China sinds het begin van 2023 al 102 ton aan goud aan zijn reserves toegevoegd. Frank Holmes voorspelt dat China en de andere BRICS-landen dit goud zouden kunnen inzetten voor de creatie van een nieuwe valuta, waarin goud een rol zou spelen.

Goud als cruciaal element

Holmes beschouwt goud als de sleutel voor de toekomstige economie. Hij stelt dat “de BRICS-alliantie dit edelmetaal nodig heeft om hun valuta te ondersteunen en weg te bewegen van de Amerikaanse dollar, die bijna 100 jaar lang diende als wereldreservemunt”.

Holmes voegt eraan toe dat steeds meer internationale handel plaatsvindt in Chinese yuan. Hoewel dit waar is, zijn de beweringen over het naderende einde van de dollar overdreven.

Op dit moment ontbreekt er nog een serieus alternatief voor de Amerikaanse dollar en is de Chinese yuan nog niet in staat om zich met de dollar te meten. Hoewel dit kan veranderen, zijn er nog aanzienlijke stappen nodig.

Opvallend is dat Bitcoin momenteel geen rol speelt in dit verhaal, wat wellicht een positieve ontwikkeling is. Zo kan Bitcoin zich discreet blijven ontwikkelen en een groeiend aantal aanhangers verzamelen.

Paula

Paula onderzoekt met kritisch oog de markt van de automatische crypto trading platformen en schrijft algemene artikels over de wereld van de cryptovaluta.