ByteDance wil TikTok Global naar de beurs brengen

ByteDance de Chinese technologie gigant van populaire socialmedia videoapps als TikTok en Douyin (de Chinese variant van TikTok) wil TikTok Global in de Verenigde Staten naar de beurs brengen. De beursgang  zou moeten plaatsvinden na afronding van de deal met Oracle en Walmarkt. TikTok is een razend populaire app met 4,5 miljoen gebruikers in Nederland, 2,7 in België en 800 miljoen actieve gebruikers wereldwijd.

TikTok onder vuur

De app ligt al maanden zwaar onder vuur in de Verenigde Staten. De Amerikaanse overheid deed er alles aan om het gebruik van de app in het land te verbieden.

Volgens de Amerikaanse Overheid slaat TikTok veel persoonlijke gegevens op, deze informatie zou via ByteDance bij de Chinese overheid terechtkomen die op deze manier Amerikaanse gebruikers van de app zou kunnen bespioneren en hun gegevens zou opslaan. De Verenigde Staten eist dat de Amerikaanse activiteiten van de app aan een Amerikaanse bedrijf verkocht worden.

Overeenkomst

Inmiddels is er een overeenkomst gesloten tussen de eigenaar van ByteDance Zhang Yiming en de Amerikaanse overheid. De Amerikaanse activiteiten van de app worden in een nieuw bedrijf ondergebracht “TikTok Global”. Echter moet China akkoord gaan met het voorstel maar zoals het er naar uit ziet, zou dit voor geen problemen zorgen. Dit is goed nieuws voor ByteDance zo kan de app beschikbaar en operationeel blijven in de VS.

Twintig procent van TikTok Global komt in de handen van Oracle (12,7%) en supermarktketen Walmarkt (7,5%) de overige tachtig procent zal eigendom blijven van ByteDance dat heeft de voorgaande president Trump overeengekomen met het bedrijf. Volgens Trump zal TikTok Global voor zo’n vijfentwintig duizend Amerikaanse jobs opleveren.

Oracle zal verantwoordelijk zijn voor de clouddiensten en het beheren van persoonlijke gegevens van de Amerikaanse gebruikers van de app, de gegeven zullen opgeslagen worden op servers in de VS. De broncode en alle bijhorende algoritmes van TikTok blijven echter in de handen van China.

De eigendomsbelangen worden door de Amerikaanse Overheid betwist. Oracle en Walmarkt willen niet dat ByteDance een meerderheidsbelang heeft in het bedrijf. Als ze hun zin krijgen, zal TikTok Global voor het grootste deel in de handen van de Verenigde Staten komen.

Beursgang

Er wordt al enige tijd gespeculeerd over de beurgang van ByteDance en TikTok. De exacte datum waarop ByteDance naar de beurs trekt is nog onbekend. Naar verluidt wil het bedrijf ergens in 2021, in Shanghai of Hong Kong, de beurs op gaan.

Volgens een bron van nieuwwebsite FT zou dat binnen één jaar kunnen zijn. Het bedrijf heeft wel al bevestigd dat TikTok Global in de nabije toekomst een eigen IPO krijgt, los van de ByteDance IPO. Volgens analisten zal het nieuwe bedrijf op zo’n 50 miljard dollar gewaardeerd worden.

Betaalplatform Douyin Pay

ByteDance gaat ook een betaalplatform lanceren “Douyin Pay” waarmee gebruikers in China producten kunnen kopen in de app. Steeds meer gebruikers van TikTok proberen zelf hun zelfgemaakte producten te verkopen via de app. ByteDance zal een eigen betaalsysteem lanceren dat exclusief op Douyin beschikbaar zal zijn. ByteDance gaat de concurrentie aan met verkoopplatform Etsy.

Paula

Paula onderzoekt met kritisch oog de markt van de automatische crypto trading platformen en schrijft algemene artikels over de wereld van de cryptovaluta.