Centrale Bank van Sri Lanka: Bitcoin geen oplossing voor economische crisis

Afgelopen dinsdag bezocht miljardair Tim Draper Sri Lanka om met lokale ondernemers te praten over het gebruik van cryptocurrency. Hij had ook een ontmoeting met president Ranil Wickremesinghe om dit onderwerp te bespreken.

Draper presenteerde zijn ideeën over cryptocurrency ook aan de centrale bank van het land. Echter, Gouverneur Nandalal Weerasinghe was niet enthousiast over het plan van Draper. Hij gaf aan dat het accepteren van Bitcoin in Sri Lanka de bestaande crisis alleen maar zou verergeren.

Tijdens de ontmoeting benadrukte Draper dat Sri Lanka te maken heeft met corruptie en stelde voor dat cryptocurrency hiervoor een oplossing zou kunnen zijn. Hij argumenteerde dat het implementeren van Bitcoin zou kunnen helpen bij het vastleggen van nauwkeurige gegevens om corruptie te bestrijden.

Uitdagingen voor Sri Lanka

Het afgelopen jaar werd Sri Lanka geconfronteerd met de ernstigste economische crisis in zijn geschiedenis, wat resulteerde in hoge prijzen en tekorten aan voedsel en brandstof in het hele land. Deze situatie leidde tot grootschalige protesten en dwong president Gotabaya Rajapaksa om af te treden.

Sri Lanka heeft een buitenlandse schuld van bijna 47 miljard euro, en het land kwam in de problemen toen het vorig jaar een afbetaling van 7 miljard niet kon voldoen. Het Internationaal Monetair Fonds heeft een steunpakket van 2,9 miljard toegezegd, maar dit is afhankelijk van medewerking van de grootste schuldeisers, China en India (India heeft ingestemd, maar China aarzelt nog).

Is Bitcoin een remedie voor financiële crises?

Volgens Draper kan Bitcoin een mogelijke oplossing zijn voor de financiële crisis in Sri Lanka. Hij beweert dat cryptocurrency een betrouwbare waardeopslag is die niet afhankelijk is van overheidsbeleid of de centrale bank.

Draper verwees naar het voorbeeld van El Salvador, waar Bitcoin is geaccepteerd als wettig betaalmiddel om financiële inclusie en economische ontwikkeling te bevorderen.

Andere landen zoals Zimbabwe, Turkije en Venezuela ervaren ook aanhoudende financiële crises, met hyperinflatie en een groeiende acceptatie van cryptocurrency als ruilmiddel en opslag van waarde door hun burgers.

Volgens Draper is Bitcoin een essentieel instrument om wereldwijd financiële crises het hoofd te bieden. Hij benadrukt dat investeerders moeten blijven zoeken naar kansen door rechtstreeks te investeren in Bitcoin en de onderliggende blockchain-technologie.

Paula

Paula onderzoekt met kritisch oog de markt van de automatische crypto trading platformen en schrijft algemene artikels over de wereld van de cryptovaluta.