CEO: ‘IBM kan 7.800 banen vervangen door AI’

Arvind Krishna, de hoogste baas bij IBM, geeft aan dat ongeveer een derde van de functies binnen het bedrijf die geen directe betrokkenheid bij klanten hebben, uiteindelijk vervangen kunnen worden door kunstmatige intelligentie. IBM voorziet een tijdelijke stop in het aannemen van personeel voor ‘back-office’ posities, omdat die banen geschikt zouden kunnen zijn voor taken die door kunstmatige intelligentie worden uitgevoerd.

Arvind Krishna legt verder uit

Volgens Arvind Krishna, de CEO van IBM, zijn banen op gebieden zoals human resources en boekhouding mogelijk de eerste die zullen verdwijnen door toedoen van kunstmatige intelligentie. Hij verwacht dat tegen 2028 ongeveer 30 procent van de functies bij IBM door kunstmatige intelligentie ingevuld zullen worden.

Dropbox: Ontslag van 500 medewerkers ten gunste van AI
IBM: Tijdelijke stop in het aannemen van ~7.800 functies die door AI kunnen worden vervuld
AI vervangt nu al banen— Genevieve Roch-Decter, CFA (@GRDecter) 1 mei 2023

Het lijkt erop dat kunstmatige intelligentie nu al een aanzienlijk aantal banen overneemt, wat op de lange termijn mogelijk positieve effecten kan hebben op de aandelenkoersen.

Hoe minder bedrijven hoeven uit te geven aan personeelskosten, des te meer winst er uiteindelijk voor aandeelhouders overblijft. Kunnen de ontwikkelingen in kunstmatige intelligentie ervoor zorgen dat er nog meer rijkdom naar de welgestelden gaat, terwijl de minderbedeelden met minder overblijven? Het lijkt erop dat dit een mogelijke uitkomst is.

Samenwerken met kunstmatige intelligentie

Het lijkt er steeds meer op dat het voor mensen steeds belangrijker wordt om vaardigheden te ontwikkelen in het werken met kunstmatige intelligentie. Op dit moment lijkt dit misschien nog ver weg, maar het kan snel dichterbij komen.

Uiteindelijk rijst de vraag wat dit voor de samenleving zal betekenen. Zullen we ons meer gaan richten op creatief werk waar we voldoening uit halen? In eerste instantie lijkt dit een logische ontwikkeling.

Het is momenteel lastig te voorspellen welke invloed deze revolutie precies zal hebben op de wereld van crypto. Op het eerste gezicht lijkt dit effect beperkt, al zijn er wel projecten die momenteel kunstmatige intelligentie toepassen en hun concept daarop bouwen.

Daarnaast is het mogelijk dat kunstmatige intelligentie op termijn zal bijdragen aan snellere ontwikkelingen van protocollen. Het zal in ieder geval geen negatieve invloed hebben op Bitcoin en de rest van de markt.

Paula

Paula onderzoekt met kritisch oog de markt van de automatische crypto trading platformen en schrijft algemene artikels over de wereld van de cryptovaluta.