CEO van JPMorgan, Jamie Dimon, voorspelt stijgende rentetarieven van Federal Reserve

Jamie Dimon, de CEO van JPMorgan en een bekende figuur in de financiële wereld, waarschuwt investeerders over de opkomende inflatie en mogelijke economische problemen. In zijn meest recente jaarlijkse aandeelhoudersbrief voor JPMorgan meldt Dimon dat de bank zich voorbereidt op hogere rentes en een aanhoudende inflatie die moeilijk onder controle te houden is.

Slecht nieuws voor cryptomarkt

Dimon is in zijn schriftelijke uitingen niet optimistisch over de toekomst van cryptocurrencies en aandelen die populair zijn geworden door sociale media (“memestocks”). Hij beweert dat beide activaklassen binnenkort de gevolgen zullen ondervinden van tien jaar lang kwantitatieve verruiming (QE) en de snelle groei van de geldhoeveelheid.

“Deze periode van QE heeft een overmatige liquiditeitsinjectie veroorzaakt, wat ongetwijfeld heeft geleid tot stijgende prijzen van verschillende activaklassen, van aandelen en obligaties tot cryptocurrencies, memestocks, vastgoed en andere investeringen,” aldus Jamie Dimon.

Volgens de bankier is het verstandig voor investeerders om zich voor te bereiden op nog hogere rentetarieven, aangezien hij verwacht dat de economie geconfronteerd zal worden met een recessie die lijkt op die van de jaren ’70 en ’80 van de vorige eeuw.

“Als de inflatie langdurig hoog blijft, kan de Federal Reserve genoodzaakt zijn de rentetarieven verder te verhogen, ondanks mogelijke problemen in de bankensector,” gaat Dimon verder. Dit scenario zou niet gunstig zijn voor Bitcoin en de rest van de cryptomarkt.

Niet iedereen is het eens met Dimon

Hoewel Jamie Dimon een gerespecteerde figuur is binnen de bankensector, betekent dit niet dat iedereen blindelings zijn visie volgt. Neem bijvoorbeeld Raoul Pal, die al sinds eind 2022 pleit voor een pauze in het beleid van de Federal Reserve. Volgens Pal gaat de Federal Reserve momenteel te ver met zowel renteverhogingen als renteverlagingen.

Cathie Wood, CEO van Ark Invest, voorspelt daarentegen dat Bitcoin en blockchain-technologie de best presterende activa zullen zijn zodra de Federal Reserve een andere koers gaat varen.

Om dit te bereiken, moet de inflatie echter stijgen naar 2,0 procent, of moet de economie zo wankel worden dat de Federal Reserve genoodzaakt is de rente te verlagen om ernstigere problemen te voorkomen. Op dit moment is er echter geen sprake van een dergelijke crisis.

Paula

Paula onderzoekt met kritisch oog de markt van de automatische crypto trading platformen en schrijft algemene artikels over de wereld van de cryptovaluta.