Chainalysis: “Bitcoin heeft al ergere uitdagingen doorstaan dan de collapse van FTX”

Het blockchain-analysebedrijf Chainalysis vergelijkt de downfall van Mt. Gox, de grootste beurs in de early days van Bitcoin, met de ineenstorting van FTX. De conclusie die ze trekken is dat Bitcoin al zwaardere obstakels heeft overwonnen en dat de impact op het ecosysteem minder ingrijpend zal zijn.

1/ Overkoepelend beeld: De ineenstorting van FTX heeft de #crypto markt op zijn grondvesten doen schudden. Maar dit is niet de eerste keer dat de crypto-industrie aanzienlijke onrust heeft ervaren door het instorten van een beurs. — Chainalysis (@chainalysis) 23 november 2022

Wat is het argument?

Het argument luidt dat FTX een kleiner deel van de industrie vertegenwoordigt dan Mt. Gox op het moment van diens ondergang. In een reeks tweets op 23 november schrijft Eric Jardine, onderzoeker bij Chainalysis, dat het marktaandeel van Mt. Gox in 2014 op 46% lag. In tegenstelling hiermee was FTX in 2022 slechts verantwoordelijk voor ‘slechts’ 13% van de inkomsten.

Jardine vermeldt dat ten tijde van de val van Mt. Gox alleen gecentraliseerde spelers aanwezig waren in de branche. In 2022 is dit anders en maken ook gedecentraliseerde beursplatforms zoals Uniswap en Curve een groot deel uit van de markt. De grafiek hieronder laat zien hoe snel het aandeel van gedecentraliseerde beursplatforms toeneemt.

“Mt. Gox was de belangrijkste speler in de wereld van gecentraliseerde beurzen toen deze entiteiten de overhand hadden. Dit maakte de beurs belangrijker voor het ecosysteem dan FTX nu is,” aldus Jardine.

De 850.000 Bitcoin van Mt. Gox

De ooit zo prominente Mt. Gox staakte de handel in februari 2014. Dit was noodzakelijk nadat ze 850.000 Bitcoin waren kwijtgeraakt bij een hack. Klanten met tegoeden op de beurs wachten nog steeds op teruggave van hun geld. Dit toont aan hoe lang het kan duren voordat FTX-gebruikers iets van hun tegoeden terugzien na deze ramp.

Op 6 oktober 2022 kondigde de curator van Mt. Gox aan dat gebruikers tot 10 januari 2023 de tijd hebben om een methode voor terugbetaling te kiezen. In totaal is er 150.000 Bitcoin teruggevonden, die binnenkort weer onder deze gebruikers wordt verdeeld.

Jardine is van mening dat, ondanks andere factoren die FTX groter maken, deze vergelijking optimisme zou moeten aanwakkeren binnen de crypto-industrie. “Er is geen reden om te geloven dat de industrie hier niet sterker uit kan komen dan ooit tevoren,” zo besluit Jardine.

Paula

Paula onderzoekt met kritisch oog de markt van de automatische crypto trading platformen en schrijft algemene artikels over de wereld van de cryptovaluta.