Chinese functionaris geeft toe schuldig te zijn aan ondersteuning van Bitcoin-miners

Volgens een verslag van 29 december van het Chinese lokale nieuwsprogramma Xinwen Lianbo is een voormalig ambtenaar van de overheid betrapt op het assisteren van Bitcoin-miners. Tijdens zijn ambtsperiode van 2008 tot 2021 zou Xiao Yi $18 miljoen aan steekpenningen hebben aangenomen voor bouwprojecten en andere illegale activiteiten.

Yi en Bitcoin-mining

Tussen 2017 en 2021 verleende Yi blijkbaar ook hulp aan Bitcoin-miners. “Gedurende de periode van 2017 tot 2021 heeft Xiao Yi cryptomining-bedrijven geholpen door middel van subsidies, kapitaal en garanties voor elektriciteit. Deze handelingen waren in strijd met de nationale wetgeving […] en hebben geleid tot aanzienlijke verliezen van publieke middelen,” aldus Xinwen Lianbo.

Op 24 september 2021 vaardigde de Chinese overheid een totaalverbod op Bitcoin-mining uit. Dit werd officieel aangekondigd vanwege milieukwesties en hoge energiekosten. De wetgeving maakte het onmogelijk voor Bitcoin-miners om energie of kapitaal te verkrijgen. Het was onder andere verboden om te investeren in mining-bedrijven in China.

Uitdagingen in handhaving

Het lijkt echter dat het verbod op mining moeilijk te handhaven is voor de Chinese overheid. Hoewel men zou verwachten dat alle miners inmiddels het land hebben verlaten, bleek uit een rapport van mei 2022 dat China nog steeds een belangrijke speler is op wereldwijd niveau wat betreft mining. China blijft op dit gebied schijnbaar de op een na grootste speler ter wereld. De wetgeving maakt het ook mogelijk voor lokale autoriteiten om extra belastingen op miners te heffen als alternatief voor volledige stopzetting van de betreffende activiteit.

In de bovenstaande grafiek is zichtbaar dat de mining-industrie in China nog steeds actief is. Het verbod heeft zeker effect gehad, maar de industrie is niet volledig verdwenen. Dit geeft ook aan dat Bitcoin veerkrachtig is, omdat het aantoont hoe moeilijk het is om het netwerk te beïnvloeden. China staat bekend om strenge wetshandhaving, maar dit lijkt een uitdaging te zijn die niet eenvoudig op te lossen is.

Paula

Paula onderzoekt met kritisch oog de markt van de automatische crypto trading platformen en schrijft algemene artikels over de wereld van de cryptovaluta.