Coinbase aandelen ? Alles over de Coinbase beursgang

Coinbase, één van de meest bekende en grootste Amerikaanse cryptobeurzen voor kopen en verkopen van digitale valuta zoals Bitcoin (BTC) en Altcoins heeft een beursnotering aangevraagd bij een Amerikaanse beursautoriteit de Securities and Exchange Commission (SEC) om publiek te gaan. De aanvraag van Coinbase is niet onverwacht er wordt al maanden gesproken over een mogelijke beursgang van het bedrijf.

Coinbase aandelen

Het bedrijf heeft een zogenaamde formulier S-1 ingediend. Dit document is momenteel vertrouwelijk en zal pas openbaar worden gemaakt nadat de SEC het beoordelingsproces heeft voltooid. Na goedkeuring zal er ook een startdatum gepubliceerd worden.

Inmiddels heeft Coinbase zijn registratie bij de SEC met succes afgerond. De langverwachte beursgang van Coinbase komt er aan op 14 April 2021. In plaats van een Initial Public Offering (IPO) koost het bedrijf voor een Direct Listing Process (DLP). De aandelen van Coinbase worden verhandeld op de Amerikaanse beurs NASDAQ onder het symbool (COIN).

Dit zou een mooi vooruitzicht kunnen zijn voor de andere cryptobeurzen. Het bedrijf heeft meer dan 35 miljoen gebruikers en is ook actief in Nederland, België en honderdnegentig andere landen, goed voor een totale handelsvolume van 320 miljard Amerikaanse dollar. De Coinbase BTC-wallet-app, kunnen gebruikers gratis downloaden voor iOS en Android.

Over Coinbase

Coinbase is opgericht in 2012 door Brian Armstrong een voormalige Airbnb ontwikkelaar en Fred Ehrsam die eerder actief was bij investeringsbank Goldman Sachs. De in San Francisco gevestigde bedrijf is uitgegroeid tot één van de bekendste bedrijven die geassocieerd wordt met cryptovaluta.

Het doel van Coinbase is om een open financieel systeem te creëren, het bedrijf haalt zijn inkomsten uit twee bronnen: zijn activiteiten als een cryptohandelsplatform dat zicht richt op particulieren klanten en institutionele beleggers en zijn bewaaractiviteiten, die bewaardiensten voor cryptovaluta aanbieden aan banken en instellingen. Het succes van het bedrijf is onlosmakelijk verbonden met de prijs van Bitcoin.

Coinbase rekent zijn gebruikers een commissie aan voor het gebruik van het platform en zijn gebruikers kunnen met hefboomwerking handelen. Het bedrijf biedt twee soorten accounts aan: normal en pro. De reguliere account brengt hogere commissies in rekening, terwijl de pro-account een lagere commissie voor gebruikers heeft.

Op basis van het handelsvolume is de institutionele handelstak van het bedrijf “Coinbase Pro” de op twee na grootste centrale cryptobeurs van de wereld. In totaal biedt het bedrijf meer dan vijfentwintig cryptocurrencies aan zijn gebruikers, waarvan een aantal altcoins (alle coins buiten bitcoin) die algemeen minder bekend zijn en niet de naamsbekendheid hebben van Bitcoin (BTC), Ripple (XRP), Litecoin (LTC) en Ethereum (ETH). Naar verluidt gebruikt MicroStrategy ook de diensten van het bedrijf om honderden miljoenen aan Bitcoin te kopen.

Waarde

Het cryptoplatform haalde sinds de lancering vijfhonderd miljoen dollar op aan groeikapitaal en werd in 2018 op acht miljard dollar gewaardeerd. Die waardering is ondertussen flink gestegen zeker nu dat Bitcoin het ene na het andere record breekt. Afgelopen week steeg Bitcoin voor het eerst over de grens van 40.000 dollar per stuk, zijn hoogste punt ooit. De perfecte timing voor Coinbase om naar de beurs te trekken.

Over de beursgang van het bedrijf wordt al maanden gespeculeerd, sommige analisten voorspellen dat de beurswaarde maar liefst achtentwintig miljard dollar waard zou kunnen zijn. Dit zou één van de grootste IPO’s op de markt kunnen zijn als ze effectief naar de beurs kunnen trekken.

Analisten kijken naar verschillende factoren waaronder bewaarkosten, transactiekosten en meer. Bovendien moet er rekening gehouden worden met het feit dat het grootste deel van het handelsvolume van Coinbase voornamelijk afkomstig is van grote institutionele klanten. Coinbase zou het eerste grote beursgenoteerde cryptobeurs van de Verenigde Staten kunnen worden.

Paula

Paula onderzoekt met kritisch oog de markt van de automatische crypto trading platformen en schrijft algemene artikels over de wereld van de cryptovaluta.