Coronavirus of Privacy? Kan Crypto hierin helpen

Terwijl de COVID-19 pandemie overal ter wereld chaos veroorzaakt, proberen de overheden hun bereik te vergroten. Hierin zou Crypto een belangrijke rol kunnen spelen.

Overheden over de hele wereld worstelen met de bestrijding van deze pandemie die de wereld in zijn greep houdt. In een poging om de verspreiding van het virus tegen te gaan, worden bepaalde bewakingsmaatregelen onderzocht. Cryptovaluta en de op blockchain gebaseerde diensten kunnen nog steeds helpen om al onze persoonlijke gegevens privé te houden.

Nu het coronavirus de wereld in een schijnbaar eindeloze crisis stort, is de verspreiding van de ziekte meer dan alleen maar een gezondheidskwestie geworden. De wereldeconomie is tot stilstand gekomen en miljoenen banen zijn en blijven verloren gaan.

Nieuwe regels en voorschriften worden door de overheden in alle landen ingevoerd waardoor onze vrijheid beperkt wordt. Bijvoorbeeld in China of Rusland, en de autoriteiten volgen hun burgers als nooit tevoren op. Edward Snowden, NSA klokkenluider, zei in een interview dat overheden over de hele wereld de coronavirus crisis zullen misbruiken om “de architectuur van de onderdrukking” op te bouwen.

Deze zorgen zijn niet beperkt tot autoritaire staten. Wereldwijd versnellen landen hun inspanningen om een wereldwijd digitaal Identiteits-systeem te creëren. Dit is niets nieuws want de Verenigde Naties, Big Tech en het World Economic Forum werken al sinds 2014 samen om wereldwijde digitale Identiteits-systemen te creëren. De COVID-19 crisis biedt hiervoor een perfecte gelegenheid aan overheden om hun inspanningen te versnellen. Voorstanders van digitale privacy, vooral in de crypto gemeenschap maken zich grote zorgen.

Gelukkig zijn er oplossingen en crypto is daar één van. Tyler Winklevoss de CEO van Gemini, een in New York gevestigde crypto-exchange, vindt dat crypto evenals andere online projecten ons een geschikte opportuniteit bezorgen, om in de schaduw van de COVID-19 pandemie te voorkomen, dat een globaal authoritair regime zou oprijzen dat een gevaar zou betekenen voor onze vrijheid, onze keuzes en onze menselijke waardigheid.

Tyler Wnklevoss: “Mijn vrees is dat deze pandemie, net als veel andere crises ervoor, door overheden gebruikt zal worden om een te ver doorgedreven beleid en de schending van de mensenrechten en burgerlijke vrijheden over de hele wereld te rechtvaardigen

Crypto kan hier een tegenwicht bieden. Een privacy gerichte versie van Bitcoin, Zcash kan gebruikers helpen om terug te vechten tegen draconische kapitaalcontroles en autoritaire staten,” voegde Winklevoss eraan toe. Hij gaf aan dat andere projecten zoals Orchid en Brave Browser,” onze privacy kan garanderen wanneer men op het internet surft.

Welke crypto is het beste te gebruiken?

Eén van de beste en meest private valuta die men kan gebruiken om zich te beschermen tegen een overheid is Monero.

Bij het gebruik van Monero worden wallet-adressen en transacties opzettelijk aan het zicht onttrokken, zodat mensen de valuta in het geheim kunnen gebruiken. Dit gebeurt door gebruik te maken van ring handtekeningen: een digitale handtekening waarbij een groep potentiële ondertekenaars wordt samengebracht om een ​​onderscheidend stempel te produceren dat een transactie kan autoriseren. Hierdoor verdwijnen alle sporen van de afzender, ontvanger en het verzonden bedrag.

Zelfs als een overheid erin slaagt om een adres aan een persoon te koppelen, gaat er weinig privacy verloren. De ontdekker van deze verbinding kan zonder enige kennis niet weten hoeveel Monero een persoon heeft of heeft gehad of met wie die persoon interactie heeft gehad.

Andere private valuta’s zijn Zcash of Grin. Hoewel niet alle transacties van Zcash standaard een geheim zijn, en Grin bevindt zich nog in een experimentele fase. Ongeacht welke valuta je kiest, één ding is zeker: privacy en vooral financiële privacy is nog nooit zo belangrijk geweest. Zeker nu overheden in een versneld tempo burgers beginnen te traceren..

Paula

Paula onderzoekt met kritisch oog de markt van de automatische crypto trading platformen en schrijft algemene artikels over de wereld van de cryptovaluta.