Craig Wright verliest rechtenclaim op auteurschap van Bitcoin

De Britse rechtbank heeft de claim van computerwetenschapper Craig Wright op het auteurschap van de Bitcoin-blockchain afgewezen. Wright beweert al lange tijd dat hij de persoon achter Bitcoin, Satoshi Nakamoto, is. Hij stelt dat Bitcoin-forks, zoals Bitcoin Cash, inbreuk maken op zijn intellectuele eigendomsrechten, aangezien hij verantwoordelijk zou zijn voor de oorspronkelijke creatie van Bitcoin. De rechtbank heeft echter vastgesteld dat Wrights bewering ongegrond is en heeft daarom zijn claim verworpen.

Gisteren heeft een Britse rechtbank dus de claim afgewezen. Rechter James Mellor verklaarde hierover het volgende:

Hoewel er uitdagingen zijn met betrekking tot het auteursrecht en nieuwe digitale technologieën, lijkt het onwaarschijnlijk dat de huidige wetgeving auteursrechtelijke bescherming kan bieden aan materiaal dat niet op enige manier is gedocumenteerd.

Wright kan niet bewijzen dat hij Satoshi Nakamoto is

Wright heeft nooit overtuigend kunnen aantonen dat hij daadwerkelijk Satoshi Nakamoto is. De meest solide manier om dit te bewijzen, zou zijn door de privésleutels van Satoshi’s Bitcoin-adres te presenteren. Echter, advocaten van Wright gaven in 2020 aan dat hij deze sleutels niet in zijn bezit had.

De zaak omtrent de auteursrechtclaim op Bitcoin is overigens niet het enige juridische geschil waarbij Wright betrokken is. Op dit moment is Wright bezig met een rechtszaak tegen 15 Bitcoin-ontwikkelaars om ongeveer 111.000 bitcoin terug te krijgen, nadat hij de versleutelde sleutels verloor om toegang te krijgen tot zijn thuiscomputernetwerk dat naar verluidt was gehackt. Een rechtbank in Londen heeft vorige week geoordeeld dat de zaak voortgezet kan worden.

Paula

Paula onderzoekt met kritisch oog de markt van de automatische crypto trading platformen en schrijft algemene artikels over de wereld van de cryptovaluta.