Crypto-mijnbouwaandelen bereiken jaarlijkse hoogtepunten na herstel van Bitcoin

De waarde van Bitcoin is gestegen naar $21.169, het hoogste niveau in enkele maanden tijd. Deze stijging in de Bitcoin-prijs heeft ook positieve gevolgen voor de Bitcoin-mijnbouwsector, die eerder te maken had met dalende prijzen. Bitcoin-mijnwerkers zijn namelijk sterk afhankelijk van de waarde van Bitcoin.

Bedrijven zoals Bitfarms en Marathon Digital hebben aanzienlijke winsten behaald als beursgenoteerde mijnbouwbedrijven, met respectievelijk een stijging van 140% en 120% in de eerste twee weken van januari. Hive Blockchain zag bijna een verdubbeling van zijn aandeel. Tijdens dezelfde periode steeg de MVIS Global Digital Assets Mining Index met 64%.

Dit positieve tij keert ook terug in de Luxor Hashprice Index, die meet hoeveel mijnwerkers verdienen met hun computervermogen. Deze index is al met 21% gestegen in 2023, voornamelijk dankzij de stijging van de Bitcoin-prijs, die een cruciale rol speelt in de winstgevendheid van de mijnwerkers.

De opwaartse trend van 2021 lijkt veel mijnwerkers gedwongen te hebben grote risico’s te nemen, waarbij velen dachten dat de winsten onbeperkt zouden zijn. Het jaar 2022 bracht echter tegenvallende resultaten voor de meeste mijnwerkers, die het jaar ervoor veel leningen hadden afgesloten om nieuwe apparatuur aan te schaffen.

Beursgenoteerde Bitcoin-mijnbouwbedrijven hebben gezamenlijk ongeveer $4 miljard aan uitstaande schulden, waarvan de top 10 een schuld van $2,6 miljard heeft opgebouwd. Tegen het einde van 2022 moesten prominente spelers faillissement aanvragen, waaronder Core Scientific, dat met een schuld van $1,331 miljard de grootste in de top 10 was.

Deze maandelijkse stijging van de Bitcoin-prijs helpt niet alleen om de aandelen van mijnbouwbedrijven te stimuleren, maar draagt ook bij aan hun winstgevendheid. Hopelijk is deze koersstijging duurzaam, zodat we er langer van kunnen profiteren. Dit is vooral belangrijk voor de mijnwerkers, aangezien velen niet nog een jaar van moeilijkheden willen doormaken.

Paula

Paula onderzoekt met kritisch oog de markt van de automatische crypto trading platformen en schrijft algemene artikels over de wereld van de cryptovaluta.