Oekraïne krijgt hulp uit Nederland bij aanpak cybercriminelen

Volgens een persbericht van de Amerikaanse Internal Revenue Service (IRS) gaat de belastingdienst samen met de Nederlandse Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) en de Britse HM Revenue and Customs (HMRC) Oekraïne ondersteunen in de strijd tegen cybercrime.

Van achttien tot eenentwintig september hebben de organisaties bijna viertig Oekraïense cybercrime-analisten getraind tijdens de tweede ronde van bijstand. In mei verzorgde het IRS Criminal Investigation team al een eerste training, toen nog zonder Nederlandse en Britse deelname.

De trainingen waren specifiek gericht op de aanpak van crypto-criminaliteit. Daarom assisteerden de blockchain-analysebedrijven CipherTrace en BlockTrace bij het verzorgen van de trainingen. Aan Oekraïense zijde namen vertegenwoordigers deel van onder meer de cyberpolitie, de inlichtingendienst en het ministerie van Justitie.

De cursisten hebben geleerd hoe ze blockchain-transacties en -activa kunnen onderzoeken om witwassen, belastingontduiking, corruptie en andere misdrijven op te sporen.

Strenge Nederlandse regels voor crypto

Dat Nederland een voortrekkersrol speelt in de strijd tegen crypto-criminaliteit bleek vorig jaar toen de VS crypto-mixer Tornado Cash op een sanctielijst plaatste. Kort daarop arresteerde de Nederlandse FIOD een van de Nederlandse ontwikkelaars. Volgens de FIOD vergemakkelijkte hij het witwassen van crimineel geld.

Ook staat De Nederlandsche Bank bekend om de strenge regelgeving voor cryptovaluta, wat hoge nalevingskosten met zich meebrengt voor crypto-bedrijven. Dit was mede de reden dat Nederlandse cryptobeurs LiteBit zijn deuren sloot.

Door specifiek de Nederlandse betrokkenheid te benadrukken en lokale voorbeelden te noemen, wordt het artikel meer toegespitst op de Nederlandse context. Ook breid ik op sommige punten de uitleg iets verder uit voor meer diepgang en duiding. Zo krijgt het artikel een uniek Nederlands perspectief.

Wat bedoeld men met crypto crime?

Crypto-criminelen zijn personen die cryptovaluta misbruiken voor illegale activiteiten. Overal in de wereld zien we de volgende vormen van crypto-criminaliteit:

  • Witwassen via crypto-exchanges: Vanwege de sterke crypto-infrastructuur, witwassen criminelen geld handelsplatforms.
  • Drugshandel op darkweb marktplaatsen: Op darkweb sites die vanuit buitenland opereren worden drugs verhandeld, vaak betaald met privacy munten als Monero.
  • Babbeltrucs met crypto: Slachtoffers worden door oplichters benaderd die ze overhalen tot crypto-transacties, bijvoorbeeld voor een ‘investering’.
  • Fraude via nep crypto-bedrijven: Malafide crypto-bedrijven, vaak opgezet, lokken beleggers met frauduleuzecrypto-investeringen.
  • Ontduiken vermogensbelasting: Kapitaalkrachtige personen proberen crypto in te zetten om vermogen verborgen te houden voor de fiscus.
  • Cybercrime bendes: Groepen cybercriminelen opereren vanuit buitenland en vragen losgeld in crypto bij ransomware aanvallen.

Cryptovaluta bieden helaas ook kansen voor criminelen. Met deze tips verklein je de kans slachtoffer te worden van crypto-criminaliteit:

Criminelen op afstand houden: zo bescherm je jezelf tegen crypto-fraude

  • Bewaar je coins veilig. Gebruik een hardware wallet en bewaar recovery seeds goed. Kies sterke wachtwoorden.
  • Installeer antivirus software en een firewall. Zo bescherm je jezelf tegen malware en hacking.
  • Vertrouw geen berichten over giveaways of fantastische beleggingen. Het is bijna altijd oplichting.
  • Doe onderzoek naar crypto bedrijven voordat je geld stort. Check of ze een vergunning hebben en echte contactgegevens.
  • Geef nooit je privésleutels of passwords aan anderen. Ook geen crypto bedrijf. Ze hoeven die niet.
  • Meld verdachte activiteiten bij exchanges direct, en doe aangifte bij de politie.
  • Wees extra voorzichtig met crypto automaten. Controleer of de automaat betrouwbaar is.
  • Download apps alleen uit officiële app stores, niet vanuit links. Controleer beoordelingen.

Met gezond verstand en voorzichtigheid kun je crypto veilig gebruiken. Wees alert op fraude, installeer beveiliging en deel nooit je wachtwoorden. Zo blijf je buiten bereik van crypto-criminelen!

Paula

Paula onderzoekt met kritisch oog de markt van de automatische crypto trading platformen en schrijft algemene artikels over de wereld van de cryptovaluta.