Cryptogigant Kraken neemt Nederlandse beurs Bitcoin Meester over

De Amerikaanse cryptobeurs Kraken heeft onlangs de Nederlandse cryptobeurs Bitcoin Meester (BCM) overgenomen. Hiermee breidt de cryptoreus zijn activiteiten in Europa verder uit.

Kraken is een van de oudste spelers in de cryptowereld en is sinds 2011 actief. De in San Francisco gevestigde beurs ziet kansen om in Europa uit te breiden dankzij de nieuwe MiCA-wetgeving van de Europese Unie. Deze wetgeving moet meer duidelijkheid scheppen over de regulering van cryptovaluta in Europa.

Bitcoin Meester, dat eerder dit jaar haar naam veranderde naar BCM, is een belangrijke speler op de Nederlandse cryptomarkt. Het platform bestaat sinds 2017 en biedt handel in meer dan honderdzeventig verschillende cryptovaluta’s. Ook is BCM geregistreerd bij De Nederlandsche Bank.

Met de overname van BCM wil Kraken zijn positie in Nederland versterken, als onderdeel van de Europese expansiestrategie. “Nederland heeft een geavanceerde economie en een sterke crypto-cultuur. Daarom is het een belangrijke markt voor ons,” aldus Kraken.

De financiële details van de overname zijn nog niet bekendgemaakt voor het grote publiek. Voor klanten van BCM betekent het dat zij kunnen profiteren van de expertise en het aanbod van Kraken. Het doel van BCM was altijd om crypto toegankelijk te maken voor iedereen. Kraken geeft aan deze missie voort te willen zetten.

Naast Nederland heeft Kraken ook al VASP-registraties in landen zoals Spanje, Italië en Ierland. Het bedrijf wil actief registraties in andere Europese landen aanvragen om verder te kunnen uitbreiden onder de nieuwe regelgeving.

Wat bedoelt men met een cryptobeurs?

Een cryptobeurs is een platform waar verschillende cryptovaluta zoals Bitcoin, Ethereum en vele anderen verhandeld kunnen worden. Kenmerken van een cryptobeurs zijn:

– Handelen in cryptovaluta: op een cryptobeurs kunnen gebruikers cryptovaluta kopen en verkopen tegen andere cryptovaluta of fiduciaire valuta zoals de euro of dollar.

– Bieden van liquiditeit: de beurs faciliteert de handel door vraag en aanbod bij elkaar te brengen, waardoor er voldoende liquiditeit is om cryptovaluta te verhandelen.

– Opslag van cryptovaluta: gebruikers kunnen vaak hun cryptovaluta opslaan op een wallet bij de beurs.

– Omzetten van crypto naar fiduciaire valuta: veel beurzen bieden de mogelijkheid om cryptovaluta om te zetten naar euro’s of dollars door bijvoorbeeld een bankoverschrijving.

– Aanbieden van derivaten: sommige cryptobeurzen bieden ook derivaten aan zoals futures of opties op cryptovaluta.

– Notering van nieuwe cryptovaluta: beurzen bepalen vaak zelf welke cryptovaluta ze noteren en opnemen in hun orderboeken.

De bekendste voorbeelden van cryptobeurzen zijn onderandere Kraken, Coinbase, Binance en Bitvavo. Ze verschillen in het aanbod van cryptovaluta, de kostenstructuur en de geboden services.

Paula

Paula onderzoekt met kritisch oog de markt van de automatische crypto trading platformen en schrijft algemene artikels over de wereld van de cryptovaluta.