De Bitcoin Halving inspireert recordprijs voorspellingen

Op achtien december 2017, na bijna twee jaar van aanhoudende winsten, bereikte de prijs van Bitcoin een recordhoogte van twintigduizend dollar. Iets meer dan zeventien maanden voordat de recordwaarde werd bereikt, had de cryptovaluta een zeldzame gebeurtenis ondergaan “de halving” die volgens sommige analisten een diepgaand effect had op de markt.

Bitcoin is nu minder dan 2 dagen verwijderd van de volgende halving, en analisten suggereren opnieuw dat er weer een rally gaat plaatsvinden. Sommige zeggen dat de Bull-run die plaats zal vinden alle vorige hoogtes zal overtreffen.

Veel ogen zijn sinds 2017 op Bitcoin gericht en veel mensen kijken uit naar het volgende grote moment. Danny Scott de CEO van CoinCorner (een britse cryptovaluta uitwisselingsplatform gevestigd in Douglas, Isle of Man), vertelde aan The Independent: “ We geloven dat er opnieuw een moment komt en wij verwachten een explosief jaar voor “Bitcoin”.

Maar de prijsvoorspellingen voor de komende maanden worden gecompliceerd door de aanhoudende coronavirus pandemie die de wereldeconomie heeft verwoest.

Halverwege maart was er al een ernstige crash voor Bitcoin, omdat men probeerde de activa te liquideren, hoewel het relatief goed heeft gepresteerd in vergelijking met andere traditionele valuta’s en grondstoffen. De prijs van Bitcoin is berucht om zijn volatiliteit, dus verliezen of winsten op korte termijn zijn te verwachten, zelfs onder normale omstandigheden. Waar cryptovaluta beleggers naar zullen kijken, is de lange termijn impact van de halving.

Dit is wat er zal gebeuren. Halverwege mei wordt de 18.375.000 ste Bitcoin gegenereerd door middel van het digitale mining proces, wat een fundamentele verschuiving teweeg brengt in de wiskundige code die de cryptovaluta ondersteunt. Vanaf dat moment zullen de beloningen voor miners die Bitcoin produceren met vijftig procent worden verlaagd, waardoor het dubbel zo moeilijk wordt om nieuwe eenheden van de cryptovaluta te produceren.

Het is maar de derde keer dat er een halving plaatsvindt in de 11 jarige bestaan van Bitcoin en de volgende halving is niet gepland voor over vier jaar, waardoor het evenement een extra betekenis krijgt binnen de cryptovaluta industrie. Door het aanbod van Bitcoin te halveren, is het de bedoeling om de schaarste ervan te garanderen en extreme inflatie te voorkomen.

Het onmiddellijke domino effect zal er voor zorgen dat grote aantallen miners hun machines zullen uitschakelen en hun activiteiten zullen stopzetten, omdat het voor hen niet meer winstgevend zal zijn om de cryptovaluta te minen.

De zwaarst getroffen gebieden zullen de gebieden zijn waar de kosten van elektriciteit hoger zijn, hoewel ze zullen hopen dat de prijs van de Bitcoin zal stijgen tot een punt dat het weer de moeite waard zal zijn om hun machines weer in te schakelen om te minen.

Sommige analisten beweren dat dit op de korte termijn zelfs kan leiden tot een daling van de prijs van Bitcoin, zoals in de weken die volgen op de vorige halving.

Wat als sommige miners Bitcoin blijven verkopen om de overhead te betalen, die de genoemde moeilijkheids aanpassing in stand houden, het aanbod verhogen en een aanzienlijke neerwaartse prijsdruk op de markt zetten? Don Wyper de COO van Digital Mint (een Bitcoin ATM Netwerk) vertelde aan The Independent. “ Na de vorige ‘halving’, schoot de prijs van Bitcoin omhoog, dus naar mijn mening is Bitcoin op lange termijn onder gewaardeerd.

In mei overtrof Bitcoin, goud en werd het best presterende asset in 2020

Variatie in Bitcoin, olieprijzen en goud (%) sinds 1 januari 2020

Dit is een mening die door Danny Scott van CoinCorner wordt gedeeld, die zei dat beleggers niet mogen verwachten dat de halving onmiddellijk grote prijsbewegingen zal veroorzaken.

Na de twee vorige halveringen, hebben we gezien dat de prijs in drie tot negen maanden een recordhoogte bereikt,” zei hij.  Als we kijken naar het stock-to-flow model, dat ervan uitgaat dat schaarste waarde door vraag en aanbod stimuleert, kunnen we alleen maar hopen dat we de regio van 100.000 dollar binnen de komende twaalf tot achttien maanden kunnen bereiken.

Scott wijst op een nog krachtigere prognose van de voormalige Goldman Sachs hedge fund manager Raoul Pal, die onlangs beweerde dat de prijs van één Bitcoin 1 miljoen dollar zou kunnen bereiken voor de volgende halving event in 2024.

M. Pal, die de financiële crisis van 2007/2008 voorspelde, schreef in het rapport van April voor zijn onderzoeksdienst (GMI) Globale Macro Investeerder dat Bitcoin in het midden van de market crashes een safe haven kan worden die vergelijkbaar is met goud.

Goud beschermt onze activa. Bitcoin is de calloptie op het toekomstige systeem. Beiden zullen ons redden en maken ons waarschijnlijk rijk”, schreef hij.  Goud kan de komende drie tot vijf jaar drie of vijf keer stijgen. Bitcoin, dat is  heel een andere verhaal. Ik denk dat Bitcoin tot 1 miljoen dollar kan gaan in dezelfde periode. 

Paula

Paula onderzoekt met kritisch oog de markt van de automatische crypto trading platformen en schrijft algemene artikels over de wereld van de cryptovaluta.