De Bitcoin halving komt er sneller aan dan je denkt

De Bitcoiners die de “halving” van volgende week op het blockchain netwerk plannen, moeten hun aftelklokken blijven controleren: elke keer als ze kijken, lijkt het erop dat het iets eerder komt.

Financieel directeur van Coinlint LLC Michael Maloney van (in Puerto Rico gevestigde mining bedrijf met activiteiten in New York ) onderzocht gegevens van de blockchain en schatte dat de halving rond 1 uur ’s ochtends New Yorkse tijd zou plaatsvinden. Op dinsdag twaalf mei. Maar op woensdag keek hij opnieuw, en het lijkt nu aan te komen op maandag rond 19.45 uur.

De eerdere komst van het eens vier jaar durende evenement, dat een bijna cult-achtige obsessie onder sommige cryptovaluta bulls heeft veroorzaakt, is het product van de recente prijsstijging van Bitcoin boven de negen duizend dollar, in een tijd waarin sommige computer operators op het netwerk al druk bezig zijn met het upgraden naar snellere, efficiëntere machines. De combinatie heeft geleid tot een versnelling van de snelheid waarmee nieuwe datablokken op het gedistribueerde netwerk worden bevestigd.

De Bitcoin prijzen zijn fors gestegen, veel mensen moeten hun tandje bijsteken, zegt Dave Perrill de CEO van Campute North, een mining bedrijf voor cryptovaluta dat gevestigd is in Minneapolis Minnesota.

Bitcoin werd begin 2009 gelanceerd, in de nasleep van de laatste financiële crisis, en halving van volgende week wordt de derde van het netwerk. Sommige investeerders zeggen dat het evenement een katalysator is voor hogere prijzen, hoewel dergelijke rally’s in het verleden gedurende een periode van maanden of zelfs jaren hebben plaatsgevonden, dus niet onmiddellijk. Andere analisten beweren dat het hele gebeuren overblazen is, en dat het eigenlijk gewoon een hype en speculatie is rond de halving die de prijzen misschien hoger zal drijven.

Hoe dan ook, de halving komt steeds dichterbij en het komt blijkbaar sneller dan de meeste computer operators op het netwerk, bekend als “miners”, hadden voorspeld. De halving is een geheimzinnige en automatisch proces dat is ingebouwd in het elf jaar oude ontwerp van de cryptovaluta. Wanneer dit gebeurt, wordt het aantal Bitcoin die aan de miners wordt toegekend voor het helpen beveiligen van het gedistribueerde netwerk gehalveerd.

In de halving van volgende week zal het aantal toegekende Bitcoin per datablok dalen van 12.5 naar 6.25. Bij de huidige prijsniveaus betekent dat een verlies van ongeveer 58.000 dollar aan inkomsten per datablok. 

Terwijl dergelijke mijlpalen ongeveer om de vier jaar zouden moeten aankomen, kan de werkelijke datum en tijd variëren op basis van het activiteitsniveau dat plaatsvindt op het onderliggende blockchain netwerk. Officieel gezien gebeurt een halving na elke 210.000 bevestigde datablokken  die gekoppeld zijn aan het blockchain netwerk. Elke blok duurt gemiddeld tien minuten.

Maar een recente toename van de computer prestaties van het gedistribueerde netwerk beter bekend als hashrate heeft de creatie van nieuwe datablokken versneld. Dat heeft op zijn beurt de opmars naar de halving versneld, die officieel op bloknummer 630.000 zal plaatsvinden. Op woensdag rond 18.00 uur in New York zat het netwerk in blok 629.263.

In afwachting van de halving hebben de miners hun computers geupgrade naar nieuwere modellen die door fabrikanten als Canaan Inc. en China’s Bitman werden geproduceerd.

Er wordt algemeen verwacht dat de meest populaire Bitmain’s S9-modellen die als “state of the art ” worden beschouwd, toen ze in 2016 op de markt kwamen, na de halvering verouderd zullen zijn. Aangezien de inkomsten met de helft zullen dalen, zullen miners ongeveer twee keer zoveel aan elektriciteit moeten uitgeven om hetzelfde aantal Bitcoin te krijgen.

Volgens Maloney, daalden veel van die oudere generatie mining platformen van het netwerk af toen de prijzen in maart onder 5.000 dollar daalden door de coronavirus.

Maar Bitcoin maakte een comeback, en is nu maar liefst dertig procent gestegen in 2020. Wat heel opmerkelijk is voor een nieuwe digitale activa. De miljardair investeerder Warren Buffet beschreef het in februari als “geen waarde”. Dergelijke rendementen zijn bijna drie keer zo hoog als de jaarlijkse winst voor goud – een traditionele inflatiehedge waar veel beleggers naar op zoek waren toen regeringen en centrale banken over de hele wereld biljoenen dollars aan coronavirus gerelateerde hulp en monetaire stimulans aangekondigd. Poor’s 500 index en The Standard van Amerikaanse aandelen is met twaalf procent gedaald, terwijl de Berkshire Hathaway aandelen van Warren Buffett met vierentwintig procent zijn gedaald. 

De prijsstijging heeft het voor de oudere generatie van cryptovaluta mining platforms winstgevend gemaakt om terug online te komen en nog een week of meer van de winstgevendheid te profiteren voordat de daling in mining beloningen toeslaat.

Onlangs zei Coinmint’s Maloney in een interview: “Als de prijsactie positief is, zullen alle miners die kunnen minen,”

In de tussentijd is de anticipatie en de hype rond de halving blijven groeien binnen de cryptovaluta industrie, vooral met aanwijzingen die erop wijzen dat sommige institutionele investeerders grotere toewijzingen aan Bitcoin overwegen; de implicatie is dat de vraag naar de digitale tokens zal blijven stijgen, ook al wordt het tempo van het nieuwe aanbod gehalveerd. Volgens Danny Scott, CEO van de zesjarige, in het Verenigd Koninkrijk gevestigde Bitcoin exchange CoinCorner is de halving als het begin van het nieuwe evenwicht tussen vraag en aanbod. Het evenement zelf kan worden vergeleken met oudejaarsavond. Meestal is er een mooie opbouw.

Paula

Paula onderzoekt met kritisch oog de markt van de automatische crypto trading platformen en schrijft algemene artikels over de wereld van de cryptovaluta.