Delphi Digital: “Bitcoin fungeert als voorloper voor de S&P 500”

Volgens Delphi Digital is het verstandig voor investeerders in de traditionele financiële markt om aandacht te besteden aan Bitcoin. Kevin Kelly van Delphi Digital merkt op dat historische gegevens aantonen dat Bitcoin gemiddeld 48 dagen vóór de S&P 500 een piek bereikte en 10 dagen vóór de Amerikaanse index een dieptepunt bereikte.

Bitcoin geeft vroege signalen

Het lijkt erop dat Bitcoin in het verleden vooruitliep op bewegingen in indices zoals de S&P 500. Kelly benadrukt dat gedurende de afgelopen vijf jaar alle grote prijsveranderingen van Bitcoin plaatsvonden voordat de S&P 500 in beweging kwam. Dit illustreert dat Bitcoin en andere cryptocurrencies over het algemeen als risicovollere activa worden beschouwd door investeerders. Eswar Prasad van Brookings Institutions concludeerde vorig jaar dat Bitcoin een speculatieve investering is.

“De cryptomarkt vertegenwoordigt een gok op wereldwijde liquiditeitsuitbreiding en devaluatie van fiatvaluta. Het wordt niet alleen beïnvloed door macro-economische factoren, maar wanneer de marktomstandigheden veranderen, is Bitcoin vaak de eerste die reageert”, aldus de strategen van Delphi Digital.

Bitcoin bereikte zijn hoogtepunt van $69.000 op 11 november 2021, ongeveer 55 dagen vóór de piek van de S&P 500 op 4.818 punten op 4 januari. De eerdere piek van de S&P 500 in 2018 volgde ongeveer 42 dagen nadat de Bitcoin bullrun verzwakte rond de $20.000 koers. Bitcoin bereikte uiteindelijk een dieptepunt 11 en 8 dagen vóór de S&P 500, respectievelijk op 23 maart 2020 en 24 december 2018.

Implicaties van deze bevindingen

In wezen lijkt het erop dat de observatie van Prasad van Brookings Institutions juist is. Het gedrag van centrale banken heeft Bitcoin tot nu toe voornamelijk gemaakt tot een speculatieve investering. Als de geldhoeveelheid in het systeem toeneemt en de liquiditeit groeit, stijgt de waarde van Bitcoin, en omgekeerd. Dit suggereert dat Bitcoin momenteel nog niet fungeert als een bescherming tegen inflatie of een veilige haven in tijden van economische neergang, integendeel zelfs.

In dit opzicht worden de komende maanden bijzonder interessant voor Bitcoin. Met een wereldwijde recessie in het vooruitzicht, wordt normaal gesproken een opleving van goud verwacht. In theorie zou Bitcoin, als bedoeld voor dergelijke situaties, het ook goed moeten doen in dit klimaat. De komende maanden kunnen een belangrijke test vormen voor Bitcoin.

Paula

Paula onderzoekt met kritisch oog de markt van de automatische crypto trading platformen en schrijft algemene artikels over de wereld van de cryptovaluta.