Delphi Digital: Economische uitdagingen voor Bitcoin tot Q3 2023

Deze week vertoonden Bitcoin en de rest van de cryptomarkt neerwaartse correcties, waarbij een deel van de winsten die in januari waren behaald, werd ingeleverd. Terwijl ervaren handelaren een technische correctie hadden verwacht, bleek uiteindelijk de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) verantwoordelijk te zijn. De SEC beëindigde het staking-programma van Kraken, wat tot onzekerheid op de markt leidde.

Verandering in de trend?

De vraag die zich opdringt, is of deze dalingen een verandering in de trend weerspiegelen of dat Bitcoin simpelweg een adempauze moet nemen. Als we luisteren naar Delphi Digital, dan staat Bitcoin in 2023 voor een volatiele periode. Analisten Kevin Kelly en Jason Pagoulatos verklaren dat de positieve start van het jaar verband houdt met “recente toenames in de wereldwijde liquiditeit”.

Dit is vaak gunstig voor risico-activa, maar zowel Kelly als Pagoulatos zijn van mening dat macro-economische uitdagingen de markt ten minste tot het derde kwartaal van 2023 zullen beïnvloeden. Naast het recente slechte nieuws met betrekking tot de SEC en Kraken, zijn er andere indicatoren die ons inzicht kunnen geven in de komende maanden.

Wat te denken van de opleving van de Amerikaanse dollar? De U.S. Dollar Index (DXY) herstelde zich van zijn dieptepunt van 101 op 30 januari en bereikte in 5 weken tijd een hoogtepunt van 104. Op dat moment bereikte Bitcoin zijn piek van ongeveer $24.200. Vaak bewegen de Amerikaanse dollar en Bitcoin in tegengestelde richtingen.

Geen wijziging in het beleid van de Federal Reserve

Maandenlang speculeerden zowel particuliere als institutionele investeerders over een verandering in het beleid van de Federal Reserve. Velen gingen ervan uit dat de cyclus van renteverhogingen, die in maart 2022 was begonnen, nu ten einde zou zijn. Maar niets bleek minder waar. Sinds maart 2022 is de rente al met 4,50 procent gestegen, en de Federal Reserve is nog niet klaar.

Op dit moment wordt zelfs verwacht dat er nog twee renteverhogingen zullen volgen, waarmee de rente uiteindelijk tussen 5,00 en 5,25 procent zal uitkomen. Vooral omdat de Amerikaanse inflatie nog steeds aanzienlijk hoger is dan het streefcijfer van 2,0 procent, en in combinatie met een sterke arbeidsmarkt, is de markt nog niet in een bullmarkt-fase beland.

Volgens de analisten van Delphi Digital kunnen we pas tussen 2024 en 2025 weer positieve vooruitzichten verwachten. Voor nu moeten we het doen met een markt die wordt gekenmerkt door onzekerheid.

Paula

Paula onderzoekt met kritisch oog de markt van de automatische crypto trading platformen en schrijft algemene artikels over de wereld van de cryptovaluta.