Diepgaande analyse: Crypto versus de Dot Com Bubble

De Dot Com Bubble verwijst naar een periode aan het einde van de jaren negentig waarin de aandelenmarkt een bubbel doormaakte, aangedreven door een explosieve groei in het gebruik van internet. Tussen 1995 en maart 2000 steeg de Nasdaq aandelenindex met maar liefst 400%. Echter, na deze piek in oktober 2002, daalde de index met 78%, waardoor alle winsten die sinds 1995 waren behaald, werden tenietgedaan.

In de serie “Crypto versus de Dot Com Bubble” onderzoeken we de gebeurtenissen rond de internetgroei en vergelijken we deze met de huidige ontwikkelingen in de wereld van crypto. Tijdens de Dot Com Bubble vond de overgang plaats van web 1.0 naar web 2.0. Crypto streeft naar de volgende revolutionaire overgang met web 3.0, waarbij het doel is om een volledig gedecentraliseerd ecosysteem te creëren waarin AI, machine learning en blockchain de huidige problemen van het internet kunnen oplossen.

Hoe ontstond de Dot Com Bubble?

Vanaf 1993 werden webbrowsers steeds toegankelijker, waardoor het aantal computergebruikers met toegang tot het World Wide Web toenam. Tussen 1990 en 1997 steeg het percentage huishoudens in de Verenigde Staten dat een computer bezat van 15% naar 35%. Dit markeerde de overgang naar het informatietijdperk, waarbij veel nieuwe bedrijven werden opgericht.

Met de toenemende hype rond internet waren beleggers bereid om tegen elke prijs te investeren in dot-com-bedrijven. Bedrijven met een “.com” in hun naam, zoals Pets.com en Boo.com, waren vooral populair. De combinatie van stijgende aandelenkoersen en het vertrouwen in toekomstige winsten zorgde ervoor dat beleggers traditionele maatstaven zoals de koers-winstverhouding negeerden. Dit is duidelijk te zien in de grafieken waarin enorme investeringen voorafgaand aan de Dot Com Bubble leidden tot de aandelenmarktzeepbel.

Na het barsten van de Dot Com Bubble resulteerde dit in het sluiten van veel bedrijven. De NASDAQ-index bereikte zijn hoogtepunt in het eerste kwartaal van 2000 en daalde sterk tot halverwege 2002. Veel online winkelbedrijven en communicatiebedrijven gingen failliet.

Overeenkomsten met Crypto?

Net als bij de Dot Com Bubble kan er rond technologie veel hype ontstaan, waarbij mensen investeren op basis van potentie in plaats van daadwerkelijke waarde en winst. Dit gebeurt ook bij crypto, waar projecten enorme financiering kunnen ophalen via Initial Coin Offerings (ICO’s) op basis van beloftes voordat het project zelfs live is.

Sterke projecten overleven de tand des tijds, vergelijkbaar met Bitcoin, Ethereum en XRP in de cryptowereld. Deze projecten hebben meerdere bear-markten doorstaan en blijven relevant. Projecten die inspelen op nieuwe technologieën kunnen snel in waarde stijgen om later hun relevantie te verliezen, zoals te zien bij de Dot Com Bubble.

Paula

Paula onderzoekt met kritisch oog de markt van de automatische crypto trading platformen en schrijft algemene artikels over de wereld van de cryptovaluta.