Diepgaande Analyse: De Stand van Zaken van Bitcoin in het Eerste Kwartaal van 2023

In deze uitgebreide analyse werpen we een blik op Bitcoin (BTC) en zijn prestaties gedurende het eerste kwartaal van 2023. Het begin van het jaar bracht roerige gebeurtenissen in zowel de financiële als de crypto-sector met zich mee. Wat kunnen we verwachten voor de rest van het jaar en geeft de recente stijging in de gehele crypto-industrie een hint naar wat de nabije toekomst in petto heeft? Laten we samen de diepte ingaan en een kijkje nemen in deze grondige analyse.

Overzicht van Recent Bitcoin Nieuws

Het afgelopen kwartaal was allesbehalve stil in de wereld van crypto. De onzekerheid in de financiële markten heeft duidelijk invloed gehad op tal van cryptocurrencies. Er waren diverse bankfalingen en bovendien deed Binance een opmerkelijke aankondiging die de crypto-industrie op zijn grondvesten deed schudden.

Ineenstorting van een Crypto-Vriendelijke Bank

In maart kondigde de bank Silvergate Capital haar faillissement aan. Deze crypto-vriendelijke bank, samen met de New Yorkse Signature Bank, was één van de weinige instellingen die crypto-depots accepteerde. Als gevolg van de ineenstorting van deze banken zag de crypto-markt een aanzienlijke koersdaling. De prijs van bitcoin daalde van ongeveer $21.750 naar bijna $19.600, wat neerkomt op bijna 10% in slechts bijna 24 uur (bron: Coingecko).

Binance Verwerft Grote Hoeveelheden BTC

Binance deed eerder deze maand een verrassende aankondiging die de crypto-markt aanzienlijk deed stijgen. De populaire crypto-exchange zette bijna $1,0 miljard aan Binance USD (BUSD) om in bitcoin, Binance Coin (BNB) en Ethereum (ETH). De CEO van de exchange, Changpeng Zhoa, deed de omvangrijke transactie uit de doeken via Twitter en deelde ook de transactie op Etherscan om het indrukwekkende aankoopbewijs te tonen. Na de aankondiging van Binance steeg de prijs van bitcoin van ongeveer $20.000 naar bijna $26.000 in slechts enkele dagen.

Bitcoin Analyse

In dit segment gaan we dieper in op diverse gegevens omtrent bitcoin. We werpen een terugblik op de koersontwikkelingen van de afgelopen 3 maanden en vergelijken deze met on-chain data. Vertalen de koersschommelingen zich ook in een grotere adoptie van bitcoin?

Prijsprestaties in Q1 2023

De bullmarkt van 2021 bracht de bitcoin-prijs naar een nieuwe all-time high van bijna $70.000. Dit werd gevolgd door een stevige prijscorrectie in 2022, toen de financiële markten verzwakten en crypto-instellingen faalden, zoals het faillissement van FTX, Celsius en BlockFi. In 2023 zien we echter een andere prijsdynamiek. Figuur 1 toont de indrukwekkende prijsontwikkeling van bitcoin gedurende de afgelopen 3 maanden.

Aan het begin van het jaar lag de prijs nog onder de $17.000, maar op het moment van schrijven schommelt de prijs rond de $29.000. Dit betekent een aanzienlijke stijging van bijna 70% in ongeveer 3 maanden tijd. Een belangrijke factor achter deze sterke prijsontwikkeling is het falen van banken in Amerika en Europa, zoals de Silicon Valley Bank in Californië en Credit Suisse in Zwitserland.

De banken ondervinden moeilijkheden in het huidige economische klimaat door de stijgende rentetarieven van de Federal Reserve (FED) van de Verenigde Staten. Vanwege de onzekerheid bij centrale financiële instellingen zien we dat investeerders hun toevlucht zoeken tot bitcoin en andere crypto’s. Met het vooruitzicht van verdere renteverhogingen in Amerika verwachten sommige experts dat de bitcoin-prijs nog verder kan stijgen, mogelijk zelfs tot boven de $100.000. Of dit daadwerkelijk zal plaatsvinden, blijft afwachten. Met nog 9 maanden te gaan in het jaar is er nog van alles mogelijk.

On-chain Analyse van Q1 2023

In dit deel duiken we dieper in de on-chain gegevens van Bitcoin. Door te kijken naar verschillende on-chain metrieken kunnen we inzicht krijgen in de adoptie en groei van het Bitcoin-netwerk en of de sterke prijsontwikkelingen worden ondersteund door het gedrag van gebruikers op de blockchain. We werpen een blik op de ontwikkeling van kleinere bitcoin-houders en de activiteiten van grote bitcoin-bezitters, oftewel “whales”.

Ontwikkeling van Kleinere Bitcoin-Houders

Figuur 2 toont hoe het aantal bitcoin-wallets met een bezit van meer dan 0,1 BTC zich in het eerste kwartaal van 2023 heeft ontwikkeld. Het wordt duidelijk dat het aantal “kleine” investeerders in de afgelopen maanden is toegenomen met 67.000 wallets. De groei lijkt echter bescheiden te zijn in vergelijking met het totale aantal wallets, wat neerkomt op een stijging van ongeveer 1,6%. Dit suggereert dat de adoptie van bitcoin door consumenten nog steeds beperkt is gebleven.

Ontwikkeling van “Whales”

Paula

Paula onderzoekt met kritisch oog de markt van de automatische crypto trading platformen en schrijft algemene artikels over de wereld van de cryptovaluta.