Diepgravend onderzoek: Wat is de oorzaak van de recente stijging in de wereld van cryptovaluta?

In deze diepgravende analyse duiken we dieper in de recente ontwikkelingen op de markt. De afgelopen week hebben we namelijk een sterke opwaartse beweging gezien in de wereld van cryptovaluta. Zo heeft Bitcoin (BTC) in de afgelopen 7 dagen een stijging van 24.3% doorgemaakt (bron: Coingecko). Naast Bitcoin hebben ook verschillende alternatieve munten indrukwekkende resultaten behaald. Een opvallende winnaar is Decentraland (MANA), dat bijna 80% in waarde is gestegen in dezelfde periode. Deze krachtige marktrally biedt een welkome verlichting te midden van de berenmarkt die ruim een jaar geleden begon.

Bitcoin presteert beter dan andere activa op de kapitaalmarkt

De sterke prijsprestaties van Bitcoin krijgen extra nadruk wanneer we de koers vergelijken met andere activa op de kapitaalmarkt. Figuur 1 toont de koers van Bitcoin in de afgelopen twee weken in vergelijking met andere activa. Hoewel de rest van de markt ook een lichte stijging heeft laten zien, steekt Bitcoin er met kop en schouders bovenuit.

Analyse van de cryptomarkt op basis van on-chain gegevens

De positieve prijsbewegingen wekken hoop onder investeerders dat de bodem van Bitcoin mogelijk al is bereikt. In deze diepgravende analyse richten we ons op de on-chain fundamenten van de cryptomarkt om te bepalen of de recente prijsactie gerechtvaardigd is. We onderzoeken verschillende meetgegevens, met de nadruk op Bitcoin. We analyseren het gedrag van grote investeerders, bekend als “whales”, de moeilijkheid van Bitcoin-mining en de halvering van de beloningen. Bitcoin heeft historisch gezien een leidende rol gespeeld in de cryptomarkt, vaak als eerste die herstelt uit een berenmarkt, gevolgd door de rest van de markt.

Whales vergaren grote hoeveelheden Bitcoin

De activiteiten van grote investeerders, ook wel “whales” genoemd, kunnen aanzienlijke invloed uitoefenen op de cryptomarkt vanwege hun grote hoeveelheden van minimaal 1.000 Bitcoin. Kleinere whales zijn investeerders met 100 tot 1000 Bitcoin in hun wallets. Eerder hebben we al gemeld dat deze grotere en kleinere whales gezamenlijk ongeveer 37.100 BTC hebben gekocht, ter waarde van ongeveer $1.7 miljard.

Deze toename in vraag van grote whales kan positieve effecten hebben op de Bitcoin-markt, aangezien dit aangeeft dat deze investeerders vertrouwen hebben in de toekomstige waarde van de cryptocurrency. Analisten zien dit tevens als een teken van toenemend institutioneel geld dat de Bitcoin-markt instroomt, wat kan bijdragen aan verdere stabiliteit en groei van de Bitcoin-prijs.

Figuur 2 illustreert hoe het aantal kleine whales (100-1000 Bitcoin in hun wallets) de afgelopen weken sterk is gestegen. In de laatste 8 weken zijn er 416 nieuwe wallets bijgekomen die deze hoeveelheden BTC bezitten. Dit vertegenwoordigt een stijging van 3.04%. Met de groeiende interesse van institutionele investeerders en recente aankopen door grote whales, hopen analisten dat de Bitcoin-marktrally aanhoudt.

Moeilijkheid van Bitcoin Mining

De mining moeilijkheid geeft inzicht in de concurrentie tussen Bitcoin miners. Hoe meer miners deelnemen aan het minen van Bitcoin, hoe moeilijker het wordt om dit te doen. Het netwerk past automatisch de moeilijkheid aan, waardoor het netwerk veiliger wordt. De mining moeilijkheid weerspiegelt historisch gezien het vertrouwen van miners in het netwerk. Een stijgende moeilijkheidsgraad duidt op veel miners die tijd en moeite steken in het minen van Bitcoin tokens, wat zij alleen zouden doen als ze geloven in een toekomstige waardestijging van de tokens. Dit is gunstig voor het netwerk en een belangrijk aspect van de Bitcoin-fundamenten.

Figuur 3 toont hoe de mining moeilijkheidsgraad in de afgelopen zes maanden is gegroeid. Sinds augustus is er een stijging van 36%, en alleen al in de afgelopen week een groei van 10%. Deze sterke groei heeft geleid tot een recordhoogte in de mining moeilijkheidsgraad van Bitcoin. Dit is opmerkelijk gezien de Bitcoin-koers bijna 70% lager is dan het hoogtepunt. Deze ontwikkelingen bevestigen dat Bitcoin miners optimistisch zijn over de toekomst van Bitcoin, wat investeerders geruststelt over de mogelijk achter ons liggende bodem.

Bitcoin Halvering

De aanstaande Bitcoin halvering in 2024 zorgt voor opwinding onder crypto-investeerders. Deze halvering vermindert de beloningen voor miners, wat als positief wordt gezien voor de Bitcoin-prijs omdat het aanbod van nieuwe Bitcoin wordt verminderd. Miners krijgen namelijk minder Bitcoin voor hun inspanningen. Sommige analisten voorspellen dat dit evenement het begin kan zijn van een nieuwe cyclus voor Bitcoin, meestal 15-18 maanden voorafgaand aan de halvering.

Figuur 4 toont de Bitcoin-prijs samen met indicaties van eerdere halveringen. Hieruit blijkt een trend waarbij de bodem van Bitcoin rond 15-18 maanden vóór de volgende halvering lijkt te liggen. De volgende halvering wordt verwacht tussen maart en mei 2024, wat volgens deze voorspelling zou betekenen dat de bodem van Bitcoin al bereikt zou kunnen zijn.

Paula

Paula onderzoekt met kritisch oog de markt van de automatische crypto trading platformen en schrijft algemene artikels over de wereld van de cryptovaluta.