Do Kwon verplaatste 10.000 Bitcoin van Terra naar een bankrekening in Zwitserland

De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) heeft vastgesteld dat Do Kwon, de oprichter van Terra, na de ineenstorting van het protocol 10.000 Bitcoin ter waarde van 100 miljoen dollar heeft witgewassen. Deze Bitcoin maakte deel uit van de reserves van Terraform Labs. Nadat het protocol instortte, heeft hij ze overgebracht van de Luna Foundation Guard naar een cold wallet, om ze vervolgens via een Zwitserse bankrekening om te zetten in traditioneel geld.

Niet het enige

Dit is echter niet het enige dat de SEC heeft ontdekt. Naast de Bitcoin ter waarde van 100 miljoen dollar, hebben ze ook vastgesteld dat Do Kwon en Terra op een kunstmatige manier hebben geprobeerd om de TerraUSD te redden. In mei 2022 begon het Terra-protocol te wankelen en verloor de TerraUSD-stablecoin zijn koppeling met de Amerikaanse dollar.

Om te voorkomen dat het protocol volledig zou instorten, hebben Do Kwon en Terraform Labs geprobeerd derden ervan te overtuigen om grote hoeveelheden TerraUSD te kopen. Hoewel dit niet genoeg bleek om de situatie te redden, geeft het wel aan hoe wanhopig ze waren.

Bovendien beweert de SEC dat verschillende tokens die verband houden met de ineenstorting van Terra worden beschouwd als effecten. Hieronder vallen onder andere TerraUSD, Luna, Wrapped Luna en de tokens die zijn gecreëerd op Terra’s Mirror Protocol.

Grootschalige fraude

De aanklacht van de SEC richt zich ook op Chai, een zakelijke partner van Terraform Labs. Chai is een Zuid-Koreaanse betaalapplicatie die volgens de samenwerking gebruik zou maken van Terra’s blockchain voor betalingen. In werkelijkheid bleek dit niet het geval te zijn en werden transacties eenvoudigweg op de blockchain van Terra gepubliceerd, terwijl ze in de echte wereld al hadden plaatsgevonden.

De SEC heeft Do Kwon aangeklaagd voor fraude, en hun aanklachten omvatten ook hoe hij heeft gelogen over de relatie tussen Terra en Chai. In oktober ondervroeg ik hem over het vervalsen van de transactiegegevens van Chai. Het volledige interview is hier te vinden: [link].

Onduidelijke gevolgen voor investeerders

Wat dit precies betekent voor investeerders is momenteel niet duidelijk. De kans lijkt klein dat zij nog enige restitutie zullen ontvangen voor de verloren fondsen. Aan de andere kant is er nog steeds 100 miljoen dollar aan traditioneel geld op de Zwitserse rekening, waar mogelijk iets mee kan worden gedaan om investeerders te vergoeden.

Paula

Paula onderzoekt met kritisch oog de markt van de automatische crypto trading platformen en schrijft algemene artikels over de wereld van de cryptovaluta.