Do Kwon wordt ervan beschuldigd illegale middelen van Luna naar Bitcoin te hebben omgezet

Openbare aanklagers in Zuid-Korea hebben onrechtmatige activa ontdekt die in verband worden gebracht met Do Kwon, de mede-oprichter van Terraform Labs, en zijn team. Het bedrag bedraagt 414,5 miljard won (ongeveer €288 miljoen), waarvan zo’n 91,4 miljard won (ongeveer €63 miljoen) aan Kwon kan worden toegeschreven.

Niet alle activa van Do Kwon kunnen worden hersteld

Hoewel Do Kwon aanzienlijke inkomsten heeft vergaard, is het niet mogelijk om enige van zijn verbonden bezittingen terug te vorderen of onder het gezag van de Zuid-Koreaanse autoriteiten te plaatsen. Dit wordt vooral bemoeilijkt doordat de voormalige CEO, die momenteel in hechtenis zit, vermoedelijk het merendeel van de illegale fondsen heeft omgezet in Bitcoin via buitenlandse crypto-beurzen, in plaats van te investeren in tastbare activa. Dit werd gerapporteerd in een artikel dat werd gepubliceerd in het Zuid-Koreaanse dagblad KBS.

De Zuid-Koreaanse autoriteiten hebben Binance gevraagd om alle transacties met betrekking tot Kwon te stoppen. Binance heeft bevestigd dat ze samenwerken met de aanklagers en alle nodige assistentie verlenen.

We hebben de Koreaanse wetshandhavingsautoriteiten de gevraagde bijstand geboden. Aangezien we geen commentaar kunnen geven op lopende wetshandhavingsonderzoeken, kunt u voor verdere opmerkingen contact opnemen met de aanklagers.

Zoeken naar bezittingen van Terraform Labs-eigenaren

Zuid-Koreaanse aanklagers zijn actief op zoek naar eigendommen die verband houden met leidinggevenden van Terraform Labs, om een deel van de onwettige fondsen van het Terra-Luna-incident te recupereren. Op 3 april hebben de aanklagers onroerend goed en andere bezittingen in beslag genomen om voormalige Terra-werknemers te ontmoedigen mogelijke verbanden met rechtszaken te verkopen.

Naast woningen in Seoul die eigendom zijn van voormalig CEO Shin Hyun-seong en anderen, hebben de aanklagers juridische stappen ondernomen tegen hun buitenlandse geregistreerde voertuigen, grond in Hwaseong en Gapyeong in Gyeonggi-do, en in Taean in de provincie Zuid-Chungcheong.

Terra Luna was een welvarend crypto-ecosysteem gebaseerd op de algoritmische stabiele munt Terra-USD classic (USTC). Echter, in mei 2022 werd de stabiele munt losgekoppeld, wat binnen enkele dagen leidde tot de instorting van het €36 miljard ecosysteem. Wat aanvankelijk werd gezien als een marktgebeurtenis, bleek later een duidelijk geval van fraude te zijn, waarbij voormalig CEO Kwon centraal stond. Volgens gegevens van on-chain heeft een entiteit in de drie weken voor de ontkoppeling meer dan €412 miljoen aan USTC op de open markt gedumpt. Slechts vier dagen na hun laatste verkoop begon USTC in te storten. En de entiteit achter deze grote dump was niemand minder dan Terraform Labs.

Ondanks een arrestatiebevel van de Zuid-Koreaanse autoriteiten en een Interpol rode waarschuwing tegen zijn naam, wist Kwon bijna een jaar lang aan arrestatie te ontsnappen tot zijn arrestatie in Montenegro op 23 maart. Vanwege het lopende proces is het nog onzeker welke straf hem te wachten staat.

Paula

Paula onderzoekt met kritisch oog de markt van de automatische crypto trading platformen en schrijft algemene artikels over de wereld van de cryptovaluta.