ECB: ‘Mogelijk 4 procent rente bij aanhoudende hoge kerninflatie’

Het jaar 2022 werd grotendeels gedomineerd door inflatie en rentestijgingen, en deze trend zet zich voort in het nieuwe jaar. Het wordt steeds duidelijker dat de inflatie hardnekkiger is dan verwacht, waardoor centrale banken genoodzaakt zijn de rentetarieven te verhogen om de situatie onder controle te krijgen. De Europese Centrale Bank (ECB) heeft nu zelfs gesproken over een mogelijke rente van 4 procent.

Er moet meer worden gedaan

Pierre Wunsch, de gouverneur van de Belgische centrale bank, benadrukt dat de ECB meer moet ondernemen als de kerninflatie op dit niveau blijft. “Als de kerninflatie in de Eurozone op het huidige niveau van meer dan 5 procent blijft en er geen duidelijke signalen zijn dat de inflatie zal afnemen, dan zijn we genoodzaakt om extra maatregelen te nemen,” aldus Wunsch.

De kerninflatie, waarbij voedsel- en energieprijzen niet worden meegerekend, steeg tot 5,0 procent in oktober 2022. Inmiddels is dit cijfer in februari gestegen naar het huidige niveau van 5,6 procent. Dit wijst erop dat de hoge energieprijzen hun invloed hebben uitgebreid naar andere economische sectoren.

Om deze inflatie te bestrijden heeft de ECB in februari de rente verhoogd met 0,50 procent tot 2,50 procent. Er staat nog een volgende renteverhoging van 0,50 procent gepland op 16 maart. Christine Lagarde heeft deze geplande verhoging bevestigd op donderdag 2 maart.

“Een rentetarief van 4 procent zou voor mij niet worden uitgesloten, maar ik zal geen definitieve uitspraken doen voordat ik ontwikkelingen zie in de kerninflatie,” zo verklaarde Wunsch van de Belgische centrale bank.

Gevolgen voor Bitcoin

Renteverhogingen hebben over het algemeen negatieve gevolgen voor Bitcoin, omdat hierdoor de schaarste van fiatgeld relatief toeneemt. Hoe hoger de rente, des te moeilijker het is voor partijen om nieuwe euro’s op de markt te brengen. Minder nieuwe euro’s betekenen dat mensen minder geneigd zijn om alternatieve vormen van vermogensbehoud te zoeken.

Bovendien impliceert een rente van 4 procent op Europese staatsobligaties dat men redelijk veilig een aanzienlijk rendement kan behalen. Veel investeerders geven momenteel de voorkeur aan Amerikaanse en Europese staatsobligaties boven risicovollere activa zoals Bitcoin en aandelen.

Daarnaast kan een hoge rente leiden tot economische problemen, en recessies zijn doorgaans geen gunstige tijden voor investeringen. Al met al staat Bitcoin mogelijk voor een uitdagende en spannende periode.

Paula

Paula onderzoekt met kritisch oog de markt van de automatische crypto trading platformen en schrijft algemene artikels over de wereld van de cryptovaluta.