ECB onthult de nieuwe bankbiljetten van 100 en 200 euro

Vandaag heeft de Europese Centrale Bank (ECB) nieuwe bankbiljetten van € 100 en € 200 gepresenteerd. De nieuwe briefjes worden vanaf 28 mei 2019 in omloop gebracht. Voor de biljetten worden nieuwe, geavanceerde echtheidskenmerken gebruikt.

In het kort:

  • De nieuwe biljetten van € 100 en € 200 komen op 28 mei 2019 in omloop
  • De bankbiljetten bevatten nieuwe, geavanceerde echtheidskenmerken: een satelliethologram en een speciaal smaragdgroen cijfer
  • De bankbiljetten van € 100 en € 200 maken de Europa-serie compleet

Bovenaan in de zilverkleurige band bevindt zich een satelliethologram, waarin kleine €-tekens rond het waardecijfer bewegen. De €-tekens worden duidelijker onder direct licht. In de zilverkleurige band zijn ook het portret van Europa, het stijlmotief en een groot €-teken te zien. De nieuwe bankbiljetten van € 100 en € 200 bevatten verder een speciaal smaragdgroen cijfer. Alle andere coupures van de Europa-serie hebben ook een smaragdgroen cijfer, maar bij deze speciale versie zijn er bovendien €-tekens in de waardecijfers te zien.

De nieuwe biljetten van € 100 en € 200 verschillen in afmetingen van de oude biljetten van € 100 en € 200. Beide coupures zijn nu even breed als het bankbiljet van € 50. Hun lengte is wel gelijk gebleven. Nog steeds geldt: hoe langer het biljet, hoe hoger de waarde. Aangezien de biljetten van € 50, € 100 en € 200 nu even breed zijn, kunnen ze gemakkelijker door machines gesorteerd en verwerkt worden. Ze passen ook beter in de portemonnee of portefeuille en gaan langer mee, aangezien ze minder aan slijtage onderhevig zullen zijn.

Echtheidskenmerken voor speciale apparatuur

Behalve echtheidskenmerken die met het blote oog te zien zijn, bevatten de eurobankbiljetten ook echtheidskenmerken die alleen met speciale apparatuur gecontroleerd kunnen worden. Om de biljetten snel te kunnen verwerken en op echtheid te kunnen controleren, zijn die kenmerken op de nieuwe biljetten van € 100 en € 200 verder uitgewerkt en zijn er nieuwe aan toegevoegd. Zoals Yves Mersch, Lid van de Directie, in zijn toespraak bij de onthulling van de nieuwe bankbiljetten benadrukte, zal de gehele serie eurobankbiljetten met de overgang op de nieuwe bankbiljetten van € 100 en € 200 gedegen bescherming tegen vervalsing blijven bieden. Hierdoor zijn de eurobankbiljetten nóg veiliger, maar ook gemakkelijker te controleren en te verwerken.

Het Eurosysteem (de ECB en de negentien nationale centrale banken van het eurogebied) helpt fabrikanten en eigenaren van bankbiljettensorteermachines en detectieapparaten zich voor te voorbereiden op de invoering van de nieuwe bankbiljetten. Het Eurosysteem faciliteert bijvoorbeeld het testen van apparatuur en publiceert een lijst van bankbiljettenverwerkende apparaten waarvan is aangetoond dat ze de nieuwe bankbiljetten van de Europa-serie kunnen verwerken.

Geef een reactie