Een Terugblik op 2022 en Vooruitzichten voor Bitcoin in 2023

Het jaar 2022 was een teleurstellend jaar voor Bitcoin, vol uitdagingen die het negatieve effect hadden op de koersen. Drie belangrijke gebeurtenissen die hieraan hebben bijgedragen waren de ineenstorting van Terra in mei, de ondergang van FTX in november en de drastische renteverhogingen door de Amerikaanse centrale bank. Hoewel er enige vooruitgang is geboekt, is het herstel nog niet volledig voltooid.

Een Overzicht van het Afgelopen Jaar

Het afgelopen jaar bracht twee opmerkelijke gebeurtenissen in de industrie met zich mee: de dramatische ineenstortingen van Terra en FTX. Aanvankelijk heerste er optimisme rond Terra en zijn UST stablecoin, waarbij het project zelfs grote hoeveelheden Bitcoin verwierf om de waarde van de stablecoin te ondersteunen. Dit optimisme veranderde echter abrupt op 12 mei 2022, toen Terra de koppeling met de Amerikaanse dollar verloor en grote hoeveelheden LUNA bijgedrukt moesten worden om het project te redden. De Bitcoin-reserves bleken niet voldoende steun te bieden, wat resulteerde in het verlies van ruim 40 miljard dollar aan waarde en problemen in de bredere industrie.

De Bitcoin-koers daalde aanzienlijk en prominente partijen zoals Three Arrows Capital en Celsius werden hard geraakt. Dit veroorzaakte een kettingreactie van faillissementen, waaronder ook FTX. Hoewel FTX, Alameda Research en Sam Bankman-Fried aanvankelijk als mogelijke redders van de industrie leken, bleek in november 2022 dat hun intenties slechts bluffen waren en dat FTX zelf problemen had. Hierdoor daalde de Bitcoin-koers zelfs naar 15.500 dollar per stuk.

Herstel van de Bullmarkt

Nu zijn we ruim twee weken in het nieuwe jaar en begint het positieve momentum onverwachts terug te keren, ondanks weinig veranderingen in de macro-economische situatie. Hoewel de inflatie is afgenomen, blijft deze in de Verenigde Staten met 6,5 procent nog steeds ver boven de doelstelling van de Federal Reserve van 2 procent. Het lijkt waarschijnlijk dat renteverlagingen op korte termijn niet zullen plaatsvinden. In februari en maart wordt zelfs verwacht dat de Federal Reserve de rente met 0,25 procent zal verhogen.

Dit betekent dat we waarschijnlijk minstens nog een jaar te maken zullen hebben met hoge rentetarieven, wat het lastig maakt om een positief koersjaar voor Bitcoin voor te stellen. Aan de andere kant heeft de ineenstorting van FTX in november de koers dusdanig beïnvloed dat degenen die wilden verkopen dit wellicht al hebben gedaan.

Met andere woorden, de onzekerheid die eind vorig jaar heerste, blijft bestaan. Hoewel de huidige koersstijgingen van Bitcoin welkom zijn na een moeilijke periode, is het wellicht te vroeg om volledig vertrouwen te hebben in het herstel van de bullish trend. Een spannende periode ligt hoe dan ook in het verschiet.

Paula

Paula onderzoekt met kritisch oog de markt van de automatische crypto trading platformen en schrijft algemene artikels over de wereld van de cryptovaluta.