El-Erian: ‘Verbeterd beleid van Federal Reserve nodig in het licht van bankencrisis’

Mohamed El-Erian deelt regelmatig zijn inzichten over de economie in de Financial Times. In zijn recente column benadrukt El-Erian dat de bankencrisis aangeeft dat er een verbeterd beleid nodig is van de Federal Reserve. Hij wijst erop dat het falen van de banken deels te wijten is aan het mismanagement van de Amerikaanse rente door de Federal Reserve.

Foute Einschätzung

Volgens El-Erian heeft de Federal Reserve de rentetarieven veel te lang kunstmatig laag gehouden. Pas nadat het te laat was, hebben ze de rem ingetrapt. Aanvankelijk werd de inflatie gezien als een tijdelijk verschijnsel, veroorzaakt door de COVID-19-pandemie.

Men dacht dat de inflatie vanzelf zou afnemen. Maar later bleek dat niet het geval, en centrale banken moesten snel ingrijpen. Deze plotselinge veranderingen in beleid van de belangrijkste centrale bank ter wereld hebben sommige financiële instellingen verrast.

Silicon Valley Bank heeft bijvoorbeeld een groot deel van de deposito’s van klanten geïnvesteerd in langlopende Amerikaanse staatsobligaties. Dit deden ze echter voordat de Federal Reserve begon met het verhogen van de rente, waardoor ze in de problemen kwamen.

“De Federal Reserve staat nu voor een intens dilemma: hoe kunnen we tegelijkertijd de inflatie verminderen, financiële stabiliteit behouden en de schade aan economische groei en werkgelegenheid beperken?”, aldus El-Erian. Vooral het waarborgen van financiële stabiliteit en het verminderen van inflatie lijken met elkaar in tegenspraak te zijn.

Rentevergadering op woensdag

Hoewel de markt ruim twee weken geleden nog uitging van een renteverhoging van 0,50 procent, is de kans nu groter dan 50 procent dat de Federal Reserve op woensdag de rente ongewijzigd laat. Voor de rest van 2023 verwacht de markt zelfs meerdere renteverlagingen door de Federal Reserve.

Ondanks dat de kerninflatie weer is gestegen en de Amerikaanse arbeidsmarkt het beter doet dan verwacht, zijn deze verwachtingen er. De strijd tegen inflatie is nog niet voorbij, maar financiële stabiliteit lijkt voor de Federal Reserve nu belangrijker te zijn.

Volgens El-Erian zou de Federal Reserve zelfs moeten overwegen om haar inflatiedoelstelling van 2 procent te herzien. “De Federal Reserve moet overwegen haar inflatiedoelstelling van 2 procent te verhogen om de structurele overgang van een wereld met te weinig vraag naar een wereld met te weinig aanbod aan te pakken,” aldus de macro-econoom.

Paula

Paula onderzoekt met kritisch oog de markt van de automatische crypto trading platformen en schrijft algemene artikels over de wereld van de cryptovaluta.