Elon Musk bekritiseert het beleid van de Amerikaanse Federal Reserve

De CEO die bekend staat om zijn positieve houding ten opzichte van Bitcoin, Elon Musk, uit zijn ontevredenheid over het inflatiebeleid van de Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve. Hij deelt via Twitter zijn mening dat de Federal Reserve te agressief te werk is gegaan in hun inspanningen om inflatie te beheersen. In een discussie op het sociale mediaplatform uit hij ook zijn zorgen over de buitensporige uitgaven van de Amerikaanse overheid.

Kritische opmerkingen van Elon Musk over Federal Reserve

Elon Musk geeft aan dat dit een ernstige kwestie is. Hij is van mening dat het beleid van de Verenigde Staten te rigoureus is, wat ertoe leidt dat andere landen geneigd zijn om afstand te nemen van de Amerikaanse dollar. Op 29 maart 2023 tweette Musk: “Serious issue. US policy has been too heavy-handed, making countries want to ditch the dollar.”

Musk benadrukt dat het beleid van de autoriteiten de status van de Amerikaanse dollar als wereldreservemunt in gevaar brengt. Hij schrijft: “Het is een serieus probleem. Het beleid van de Amerikaanse autoriteiten is te zwaar, waardoor landen de dollar willen lozen.”

Deze uitspraken komen op een moment waarop landen zoals Rusland en China samenwerken om alternatieven voor de dollar te verkennen. Ze doen steeds meer zaken in de Chinese yuan in plaats van de Amerikaanse dollar.

Invloed op Musk’s bedrijven en Bitcoin

Musk’s kritiek is mede ingegeven door de negatieve impact van hogere rentetarieven op zijn bedrijven. Zowel Tesla als SpaceX ondervinden hinder van deze rentestijging. Dit heeft invloed op hun productverkopen en bemoeilijkt ook het verkrijgen van financiering vanwege de hogere rentelasten.

Sommigen suggereren dat de ernst van de bankencrisis in de Verenigde Staten kan leiden tot een koerswijziging in het beleid van de Federal Reserve. Deze verandering zou een verschuiving van strak monetair beleid met hoge rentes naar lagere rentes betekenen. Hoewel dit op korte termijn wellicht gunstig is, kan het op de lange termijn de waarde van de dollar negatief beïnvloeden.

Toekomst van Bitcoin volgens experts

Arthur Hayes, voormalig CEO en mede-oprichter van BitMEX, geeft aan dat dit beleid uiteindelijk zal leiden tot hogere waarderingen van Bitcoin. Hij voorspelt dat de Bitcoin-koers uiteindelijk $1 miljoen zal bereiken. Hayes tweette op 24 maart 2023: “Yellen starts off very slowly on the road to Yield Curve Control. Welcome to the start of financial repression. You can either be a sucker or a saint as far as your capital is concerned. Treat your capital well and it will treat you well. $BTC = $1mm.”

Op dit moment is de Bitcoin-koers echter ver verwijderd van dat niveau, met een prijs van $27.889 per Bitcoin. Een waarde van $1 miljoen zou een enorme stijging betekenen, ongeveer 40 keer hoger dan de huidige koers. Hoewel dit misschien onwaarschijnlijk lijkt, zijn er in het verleden al vreemdere dingen gebeurd.

Paula

Paula onderzoekt met kritisch oog de markt van de automatische crypto trading platformen en schrijft algemene artikels over de wereld van de cryptovaluta.