Ethereum’s hard fork: Constantinople

Ethereum staat op het punt om weer een grote update te krijgen. Deze zogenaamde hard fork staat bekend onder de naam: ‘Constantinople’ en zal de prestaties van het netwerk verbeteren en een aantal nieuwe functies introduceren. Het zal ook de difficulty bomb (moeilijkheid verhoging) uitstellen. In dit artikel bekijken we de recente geschiedenis van Ethereum en bespreken we de aankomende Ethereum hard fork Constantinople.

Geschiedenis van Ethereum

De cryptocurrency ether en het achterliggende netwerk Ethereum zijn al een aantal jaar de nummer twee in de wereld van blockchain en cryptovaluta. Net als andere cryptocurrency projecten heeft ook Ethereum de nodige geschiedenis achter de rug. De ontwikkeling van het decentrale netwerk ligt niet stil. Eind 2018 staat er namelijk een hard fork voor de Ethereum blockchain op de agenda.

De bitcoin splitste in 2017 al in twee verschillende cryptovaluta’s, namelijk: bitcoin (BTC) en bitcoin cash (BCH). Wie echter al langer in de cryptovaluta wereld zit, weet dat Ethereum al in 2016 splitste in twee verschillende blockchains, namelijk Ethereum (ETH) en Ethereum Classic (ETC). In principe is ETH zelfs een afsplitsing van de ‘originele’ Ethereum.

Hard fork Ethereum

Wat is Constantinople?

De Constantinople hard fork is een geplande update voor het Ethereum netwerk van de ontwikkelaars achter het project. Waar veel mensen bij een hard fork denken aan een nieuwe cryptomunt, hoeft dat niet perse het geval te zijn. Er is ook nog een verschil tussen een hard fork en een soft fork. Jeroen Rijnbout schreef eerder een uitstekend artikel over de verschillende soorten forks.

De activering van Constantinople staat gepland op 30 oktober 2018. De update is ontworpen om de efficiëntie te verhogen en de transactiekosten te verlagen. Hoogstwaarschijnlijk stelt het Ethereum ook in staat om beter te schalen. Momenteel zijn er vier verschillende Ethereum Improvement Proposals (EIP’s) die door verschillende ontwikkelaars worden geïmplementeerd. In het kort zijn de EIP’s:

  • EIP 145 (minder gas verbruik door BitWise shift instructions) Hierdoor wordt het runnen van smart contracts goedkoper
  • EIP 1052 (hash of smart contracts) contracts zijn sneller te controleren, eerst moet je heel het contract zelf runnen; nu kan je alleen een de hash controle uitvoeren.
  • EIP 1014 (state channels, vergelijkbaar met het LN)
  • EIP 1234 (blokbeloning van 3 naar 2 ETH, blokinterval is nu 15 sec) Op dit moment 17.000 ETH’s per dag erbij. Sommige wouden zelfs naar 1 maar uit angst voor de miners is hier niet voor gekozen.

Constantinople is eigenlijk de tweede update die onderdeel is van het ‘Metropolis’ plan. Eerder verscheen namelijk al de Byzantium update. Volgens de bronnen die wij konden vinden is Constantinople in de eerste plaats om de overgang van een POW consensus algoritme naar POS. Péter Szilágyi, hoofdontwikkelaar van de meest populaire Ethereum-cliets, Geth, zei dat ze de meeste veranderingen al hebben geïmplementeerd. Hij zei dat de EIP’s grotendeels klaar zijn.

Eerder deze maand werd de update al besproken in de Cryptocast van BNR Nieuwsradio, die aflevering is hier terug te beluisteren.

Geef een reactie