Ethereum verloor van Bitcoin in 2023, maar Shanghai kan dat veranderen

In het jaar 2023 heeft Ethereum tot dusver een verlies van ruim 7,5 procent geleden ten opzichte van Bitcoin. Echter, de geplande upgrade in Shanghai op 12 april zou volgens deskundigen wel eens voor een verandering kunnen zorgen.

Vanaf 12 april zullen deelnemers aan het Ethereum-netwerk de mogelijkheid hebben om hun gestaakte tokens te herstellen. Op dat moment zou theoretisch gezien direct 1,1 miljoen Ether aan vrijgekomen stakingsbeloningen beschikbaar kunnen komen, wat momenteel een waarde vertegenwoordigt van ongeveer 2 miljard dollar.

Is de hard fork positief?

Veel deskundigen beschouwen de geplande hard fork van Ethereum voor 12 april als positief voor het project. Hoewel er mogelijk veel tokens beschikbaar komen, wordt dit gezien als een volgende stap in de implementatie van het Proof-of-Stake mechanisme. Het is aantrekkelijk om Ethers te staken op de Beacon Chain, maar het is eveneens belangrijk dat deze weer hersteld kunnen worden.

Vanaf 12 april zal dit dus mogelijk zijn. Tot nu toe lijkt de aankomende Shanghai-upgrade gunstig voor Ethereum, aangezien het langzaam terrein terugwint ten opzichte van Bitcoin. Sinds het begin van de nieuwe maand heeft Ethereum al een winst van 4,75 procent behaald ten opzichte van Bitcoin.

Deze opleving was te verwachten, aangezien de munt ten opzichte van Bitcoin onder een belangrijke opwaartse trendlijn (zie bovenstaande grafiek) was gezakt. De huidige stijging kan het positieve momentum van Ethereum ten opzichte van Bitcoin weer nieuw leven inblazen.

Ethereum en de Amerikaanse dollar

In vergelijking met de Amerikaanse dollar presteert Ethereum in 2023 evenals Bitcoin buitengewoon goed. Sinds het begin van het jaar heeft de munt van Vitalik Buterin al een winst van 50 procent geboekt ten opzichte van de wereldreservemunt.

Een zwakkere Amerikaanse dollar, lagere rentetarieven op Amerikaanse staatsobligaties en de verwachting dat de Federal Reserve binnenkort mogelijk de rente zal verlagen, dragen allemaal bij aan deze positieve ontwikkeling.

Brengt Shanghai de eerste tekenen van een #AltcoinSeason met zich mee? $ETH krabbelt op naar een hoogste punt in 8 maanden, aangezien we één week verwijderd zijn van de Shanghai-fork update om 22:27:35 UTC op de 12e (Epoch #620,9536). De rally is voornamelijk het gevolg van Fed/USD-tarieven, wat BTC aanvoert.… pic.twitter.com/dI0bpywR16— Rich Rosenblum (@Rich_GSR) 4 april 2023

Sommige analisten durven te speculeren dat de opleving van Ethereum ten opzichte van Bitcoin het begin kan zijn van een mogelijk altcoin-seizoen. Dit zijn periodes op de markt waarin alternatieve munten beter presteren dan Bitcoin.

Dit zou een positieve ontwikkeling zijn voor liefhebbers van altcoins, aangezien Bitcoin tot nu toe dit jaar de dominante speler op de markt is geweest. De meeste alternatieve munten moesten in 2023 het onderspit delven tegenover de oermoeder van alle cryptomunten.

Paula

Paula onderzoekt met kritisch oog de markt van de automatische crypto trading platformen en schrijft algemene artikels over de wereld van de cryptovaluta.