Europese Centrale Bank waarschuwt voor afnemende relevantie van Bitcoin

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft een belangrijke waarschuwing gegeven over de toekomst van Bitcoin. Volgens een recente blogpost van Ulrich Bindseil, de directeur-generaal van marktinfrastructuur en betalingen bij de ECB, en Jürgen Schaaf, een adviseur van het senior management van marktinfrastructuur bij de ECB, bevindt Bitcoin zich op een pad naar irrelevantie.

Bindseil en Schaaf voorspellen dat de recente stabilisatie van de Bitcoin-prijs haar “laatste adem” is voordat de prijs van de cryptocurrency uiteindelijk zal dalen. Ze zijn van mening dat de digitale munt op een bepaald moment niet langer relevant zal zijn.

Het was al eerder te voorzien dat Bitcoin richting irrelevantie zou gaan, nog voordat het FTX-crypto-imperium instortte, wat resulteerde in de grootste cryptocurrency-crisis tot nu toe.

Volgens Bindseil en Schaaf heeft de grootste cryptomunt geen stevige positie verworven als betaalmiddel en heeft het ook geen rendabele investeringsoptie geboden. De ECB benadrukt dat de groei van Bitcoin voornamelijk te danken is aan nieuwe investeerders die speculeren op de prijs van de cryptocurrency.

Er gaat een aanzienlijk reputatierisico uit van Bitcoin, volgens Bindseil en Schaaf. Ze stellen vast dat Bitcoin slechts beperkte waarde heeft gecreëerd voor de samenleving, terwijl het mijnproces buitengewoon belastend is vanwege het energie-intensieve algoritme.

De blogpost benadrukt ook dat Bitcoin een aanzienlijk reputatierisico met zich meebrengt voor bankinstellingen. Daarom moeten traditionele financiële instellingen voorzichtig zijn met het omarmen van cryptocurrencies, ondanks mogelijke korte-termijn winstkansen.

Ondanks alle kritiek werkt de ECB momenteel aan haar eigen digitale valuta van de centrale bank. De ontwikkeling van een digitale euro werd voornamelijk gestimuleerd door de snelle opkomst van private stablecoins zoals Tether.

Paula

Paula onderzoekt met kritisch oog de markt van de automatische crypto trading platformen en schrijft algemene artikels over de wereld van de cryptovaluta.