Federal Reserve verhoogt rente ondanks bankencrisis

De Amerikaanse Federal Reserve heeft ondanks de bankencrisis gisteren besloten om de rente te verhogen. Na de eerdere renteverhoging van 0,50 procent door de Europese Centrale Bank in de Eurozone, volgde nu ook de Federal Reserve met een rentestijging van 0,25 procent. Hoewel deze renteverhoging verwacht werd, had dit toch negatieve gevolgen voor de Bitcoin koers.

Waarom daalde de Bitcoin waarde?

De reden voor de daling van de Bitcoin waarde heeft te maken met de persconferentie van Jerome Powell, de voorzitter van de Federal Reserve, die volgde op het rentebesluit. Powell gaf aan dat het faillissement van Silicon Valley Bank volgens hem en zijn collega’s een uitzondering was en dat de huidige risico’s niet hetzelfde zijn bij andere Amerikaanse banken.

Powell stelde gerust door te benadrukken dat het Amerikaanse banksysteem solide is en dat een crisis zoals in 2008 zeer onwaarschijnlijk is. Dit komt mede doordat banken momenteel minder risicovolle activa bezitten.

De Bitcoin waarde daalde, omdat de markt mogelijk had gehoopt dat Powell meer problemen binnen het Amerikaanse banksysteem zou erkennen. Misschien hoopte de markt zelfs dat de Federal Reserve de rente gelijk zou houden. Dit gebeurde uiteindelijk niet, maar er zijn signalen dat de Federal Reserve voorzichtiger zal zijn met toekomstige renteverhogingen.

Van ‘voortdurende renteverhogingen’ naar ‘mogelijke’ veranderingen

In eerdere verklaringen sprak de Federal Reserve altijd over ‘voortdurende renteverhogingen’, maar dit keer was dat anders. De verklaring vermeldde nu: “Het comité verwacht dat aanvullende beleidsaanpassingen nodig kunnen zijn om een restrictief monetair beleid te voeren dat de inflatie uiteindelijk naar 2 procent terugbrengt.”

Dit geeft aan dat de Federal Reserve zich zorgen maakt over de situatie bij de banken en mogelijk meer problemen verwacht. Dit markeert een verandering van standpunt, aangezien de Federal Reserve eerder op de automatische piloot leek te handelen. Het lijkt erop dat ze nu een meer afwachtende benadering aannemen om de ontwikkelingen te volgen. Hoewel het einde van de reeks renteverhogingen in zicht lijkt te zijn, is dit misschien niet precies wat de markt had gehoopt.

Dit is begrijpelijk, want zelfs als de Federal Reserve zich zorgen maakt over de bankensituatie, zouden ze dit niet openbaar willen delen. Ze willen een gevoel van controle uitstralen naar de buitenwereld. In dat opzicht heeft Powell gisteren succesvol gehandeld.

Paula

Paula onderzoekt met kritisch oog de markt van de automatische crypto trading platformen en schrijft algemene artikels over de wereld van de cryptovaluta.