Federal Reserve-voorzitter Powell drukt Bitcoin naar beneden

Bij de opening van de Aziatische markten waren Bitcoin en Ethereum vanochtend aanvankelijk positief, maar ze zijn inmiddels in het negatieve gebied beland. Dit komt door uitspraken van Federal Reserve-voorzitter Jerome Powell, die gisteren verklaarde dat de economie nog steeds erg sterk is. Hij gaf aan dat de centrale bank “klaar staat om het tempo van renteverhogingen te versnellen” om de prijsstabiliteit te herstellen.

Wat houdt dit in?

In feite hebben we het afgelopen jaar gezien wat er gebeurt wanneer de Federal Reserve (de Amerikaanse centrale bank) agressief de rente verhoogt. Zowel de Bitcoin- als Ethereum-koersen werden negatief beïnvloed door de hogere rente en kwamen in de problemen.

De Federal Reserve verhoogt op dit moment de rente om de inflatie onder controle te krijgen. Vorig jaar was de inflatie extreem hoog en dit jaar is het nog niet gelukt om deze terug te brengen naar het streefcijfer van 2,0 procent.

De aanhoudende inflatie, samen met de sterke economie, zorgt ervoor dat de Federal Reserve nu overweegt om de rente nog verder te verhogen, indien nodig, om de prijzen weer op het gewenste niveau te brengen.

Jammer genoeg is dit geen gunstige omgeving voor risicovolle activa zoals Bitcoin. Dit zien we vandaag terug in de koers, die met $22.000 iets lager staat dan gisteren.

Rentevergadering op 22 maart

De volgende rentebeslissing van de Federal Reserve staat gepland voor 22 maart. Op dit moment ligt de Federal Funds Target Rate tussen 4,50% en 4,75%. Lange tijd werd verwacht dat de Federal Reserve de rente in maart met 0,25 procentpunt zou verhogen, maar na de toespraak van Powell is dat veranderd.

De kans op een renteverhoging van 0,25 procentpunt is op dit moment volgens de markt slechts 26,5%. Vóór Powell’s toespraak lag dit percentage nog op 68,6% en een maand geleden zelfs op 90,8%.

Inmiddels zijn de rollen omgedraaid en heeft een renteverhoging van 0,50 procentpunt met 73,5% de grootste kans. Daarom is het volgens de markt vrijwel zeker dat de Federal Reserve het tempo van renteverhogingen zal versnellen, wat mogelijk een uitdagende periode kan betekenen voor de Bitcoin-koers.

Paula

Paula onderzoekt met kritisch oog de markt van de automatische crypto trading platformen en schrijft algemene artikels over de wereld van de cryptovaluta.