Galaxy Digital vraagt een Bitcoin ETF aan bij de SEC

De crypto vermogensbeheerder Galaxy Digital Holdings heeft onthuld dat een aanvraag heeft ingediend bij de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) om een Bitcoin exchange-traded fund (ETF) te lanceren genaamd de “Galaxy Bitcoin ETF”. Het crypto bedrijf dat onder leiding staat van Mike Novogratz, een voormalige hedgefondsbeheerder van investeringsmaatschappij Fortress Investment voegt zicht toe bij de groeiende lijst van Bitcoin ETF aanvragen bij de Amerikaanse toezichthouder.

Als het bedrijf goedgekeurd wordt zou Galaxy Digital op de New York Stock Exchange (NYSE) Arca genoteerd worden en zijn aandelen dagelijks waarderen op basis van de waarde van de index, die wordt bepaald op basis van data die zijn geselecteerd door Bloomberg Index Services Limited.

Voorlopig wordt geen cryptocurrency opslagdienst, of custodian service in de aanvraag vermeld. Galaxy Digital is een grote investeringsbedrijf dat gevestigd is in New York en beheerd meer dan vierhonderd miljoen Amerikaanse dollar aan activa.

Wat is een ETF?

Een exchange-traded fund of afgekort ETF is een beursgenoteerde beleggingsfonds dat verhandeld kan worden op de beurs, wat betekent dat het tijdens de openingsuren op de beurs gekocht of verkocht kan worden. Beleggen in ETF wordt steeds populairder en daar zijn goede redenen voor.

Een ETF wordt ook wel een indextracker genoemd het doel van een exchage-traded fund is om een onderliggende beursindex zo accuraat mogelijk te volgen. Een ETF volgt een index als een index stijgt, dan wordt uw ETF meer waard, daalt de index dan is het minder waard.

Bekende voorbeelden van beursindexen zijn de S&P 500, NASDAQ, Dow Jones en … Het grootste voordeel van een ETF is de spreiding van aandelen. Je koopt namelijk met slechts één aandeel van een fonds gelijk allemaal kleine stukjes losse aandelen die in die index zitten.

Met een ETF kan je een mandje aandelen kopen zonder dat je alle aandelen afzonderlijk hoeft te kopen en daardoor zet je dus niet alles in op één bedrijf maar spreid je het risico over meerdere bedrijven. Daarnaast wat ook erg gunstig is aan een ETF is de lage instapkosten, de meesten ETF hebben lagere beheerkosten dan traditionele beleggingsfondsen.

De SEC zou in 2021 een BTC ETF kunnen goedkeuren

De Securities and Exchange Commission (SEC) heeft tot nu toe nog geen enkele Bitcoin ETF aanvraag goedgekeurd daarbij verwijzend naar bezorgdheid over marktmanipulatie. Veel bedrijven hebben op den duur opgegeven om een aanvraag in te dienen.

De crypto markt is echter sinds dit jaar flink gegroeid. De voorafgaande groep leidinggevenden bij de SEC vertrok namelijk eind vorig jaar. Er is hoop dat het nieuwe SEC team de eerste Bitcoin ETF in de Verenigde staten zal goedkeuren.

De lijst van bedrijven die een Bitcoin ETF hebben aangevraagd wordt steeds groter momenteel liggen maar liefst negen aanvragen bij de SEC op tafel waaronder Valkyrie, Vaneck, Fidelity, NYDIG, Wisdomtree, First Trust & Skybridge, Kryptoin en Galaxy Digital Holdings die wachten op de goedkeuring. Analisten zijn van mening dat het nog twee jaar kan duren voordat de SEC een Bitcoin EFT goedkeurt.

Paula

Paula onderzoekt met kritisch oog de markt van de automatische crypto trading platformen en schrijft algemene artikels over de wereld van de cryptovaluta.