Gevaar voor Bitcoin koers door nieuwe renteverhoging van de Federal Reserve?

Al enige tijd wordt er reikhalzend uitgekeken naar de beslissing van de Federal Reserve om haar koers te veranderen. Weinigen hadden echter verwacht dat de economie stand zou houden ondanks een cumulatieve rentestijging van 4,25 procent. Toch heerst er bij de Federal Reserve nog steeds twijfel over het volledig onder controle krijgen van de inflatie.

In afwachting van een duidelijk signaal

Volgens Michelle Bowman van de Federal Reserve zijn de renteverhogingen nog niet voorbij. “Ik ben van mening dat de rente gedurende een langere periode op een voldoende hoog niveau moet blijven om de inflatie onder controle te krijgen,” verklaarde Bowman. Hiermee gaf ze tevens aan dat de rente verder verhoogd moet worden. Er staat een nieuwe rentevergadering van de Federal Reserve gepland voor 1 februari.

Naar verwachting zal tijdens die vergadering de rente met 0,25 procent stijgen. “Hoewel de inflatie de afgelopen maanden enigszins is afgenomen, is er nog meer werk te doen, dus ik voorzie verdere rentestijgingen,” voegde Bowman eraan toe. Sinds maart 2022 heeft de Federal Reserve de rente al met 4,25 procent verhoogd. De voorspelling is dat de rente in 2023 nog verder zal stijgen, tot minimaal 5 procent.

Nadelige gevolgen voor Bitcoin

Op dit moment is er een kleine opleving zichtbaar bij Bitcoin en de rest van de crypto-markt. Echter, als de Federal Reserve daadwerkelijk van plan is om de rente dit jaar te verhogen naar minstens 5 procent, zou dit voor de rest van 2023 niet gunstig zijn. Zeker gezien de verwachting dat eventuele renteverlagingen pas in de loop van 2024 zullen plaatsvinden, waar de Federal Reserve momenteel op inzet.

Daarnaast wordt er vanuit de Federal Reserve vaak verwezen naar de jaren ’70 van de vorige eeuw. Destijds verlaagde de Amerikaanse centrale bank de rente te vroeg, wat resulteerde in een terugkeer van de inflatie. Men is vastbesloten deze fout nu niet te herhalen, wat betekent dat het strenge beleid van de Federal Reserve mogelijk kan leiden tot een recessie.

Paula

Paula onderzoekt met kritisch oog de markt van de automatische crypto trading platformen en schrijft algemene artikels over de wereld van de cryptovaluta.