Glassnode: Rond een derde van de Bitcoin-voorraad heeft in 2023 weer winst gemaakt

Volgens gegevens van Glassnode blijkt dat nog eens 32,3% van het totale aanbod van Bitcoin tot nu toe winst heeft behaald dankzij de stijging in 2023.

Meer dan 6 miljoen Bitcoin zijn nu winstgevend

Het meest recente wekelijkse rapport van Glassnode laat zien dat dit jaar in totaal 6,2 miljoen BTC weer winstgevend zijn geworden. Dit wordt gemeten aan de hand van de “percentage van aanbod in winst” indicator, die aangeeft welk percentage van de Bitcoin-voorraad momenteel een bepaalde hoeveelheid ongerealiseerde winst heeft behaald.

Deze meting werkt door de volledige transactiegeschiedenis van elke in omloop zijnde munt te analyseren en te vergelijken met de laatst bekende prijs. Als de vorige prijs lager was dan de huidige waarde van BTC, dan wordt die specifieke munt op dit moment als winstgevend beschouwd en toegevoegd aan de totale waarde van de indicator.

Sterke stijging sinds het begin van de stijging

Over het algemeen geldt dat hoe hoger het percentage van de voorraad in winst is, des te waarschijnlijker het is dat investeerders een deel van hun opgebouwde winst zullen verkopen en verzilveren. Dit vergroot de kans op pieken naarmate de waarde van deze statistiek toeneemt.

Aan de andere kant duiden lage waarden van deze indicator erop dat een groot deel van de voorraad momenteel verliesgevend is, wat de muntbezitters weinig stimulans geeft om te verkopen.

Onlangs bereikte deze indicator het laagste punt na de ineenstorting als gevolg van de FTX-crash. Ongeveer 44,7% van de voorraad (ongeveer 8,6 miljoen Bitcoin) bleef binnen de winstmarges.

Sinds het begin van de stijging dit jaar heeft deze statistiek een sterke opleving laten zien. Momenteel is ongeveer 77% van de Bitcoin-voorraad (ongeveer 14,8 miljoen BTC) winstgevend.

In vergelijking met het begin van het jaar zijn nog eens 6,2 miljoen BTC winstgevend geworden, wat neerkomt op ongeveer 32,3% van het totale aanbod van BTC. Deze aanzienlijke stijging suggereert uiteindelijk dat veel munten van eigenaar zijn veranderd tegen een lagere prijs dan het huidige niveau.

Paula

Paula onderzoekt met kritisch oog de markt van de automatische crypto trading platformen en schrijft algemene artikels over de wereld van de cryptovaluta.